Gå til hovedindhold

Hvorfor ikke Stesolid

Spørgsmål

Min scleroseramte mor, har på det sidste fået det meget dårligere. Hun har store smerter i benene, når hun bevæger sig rundt, og hun går fuldstændig foroverbøjet. Hun har prøvet at få sin læge til at udskrive nogle stesolidtabletter (af de helt svage), da hun tidligere har haft stor glæde af nogle sådan, til at få musklerne til at slappe af. Min mor kan ellers ikke tåle at tage noget som helst medicin, uden hun bliver sløj og utilpas.

Hendes læge mener, at hun bestemt ikke må få stesolid, og nægter at ordinere dem. Mit spørgsmål til dig er: Har du/I nogen erfaringer med stesolid til sklerosepatienter? Og er der noget i vejen for at min mor kunne få de helt svage tabletter, for at få musklerne til at slappe lidt af?

Svar

Det kunne godt lyde som om din mor har spastiske symptomer. Skleroseramte er ofte plaget af stive muskler (øget muskelspænding/spasticitet), hvilket skyldes at sygdommen har ødelagt de nervebaner fra hjernen, der normalt afbalancerer spændingen i musklerne.

Muskelstivhed ved sklerose behandles oftest med Baklofen/Lioresal eller Tizanidin/Sirdalud. Effekten af disse præparater svinger meget fra person til person, og på nogen virker Baklofen bedst, mens andre har bedre effekt af Sirdalud.

Man starter som regel behandling med lave doser, for eksempel 5-10 mg Baklofen to-tre gange dagligt, eller Sirdalud 2 mg to-tre gange dagligt. Man kan også bruge Sirdalud Retard (depot) 6 mg til natten, hvilket, i de fleste tilfælde, vil få musklerne til at slappe af om natten, og desuden virke i morgen- og dagtiden. Hvis effekten ikke er tilstrækkelig, kan dosis gravist øges.

Diazepam (Stesolid) virker også mod spasticitet. Ulempen er dog, at medicinen har en generelt sløvende effekt og desuden er afhængighedsskabende. Fordelen ved at bruge Baklofen og Sirdalud er at man ikke bliver afhængig af behandlingen samt at de sløvende bivirkninger er betydeligt mindre.

Derfor vil de fleste læger først prøve Baklofen og Sirdalud, og kun ved uacceptable bivirkninger eller manglende effekt, kan Diazepam eventuelt afprøves.