Gå til hovedindhold

Hvorfor har han skiftet personlighed

Spørgsmål

Min mand har haft sclerose siden 2001. Efter mange attakker i 2013 og 2014 er han nu i behandling med Aubagio og Noriten mod depression. Min mand holder sin sygdom meget indeni sig selv, han snakker ikke om lægebesøg, eller hvad lægen eller syghuset siger til ham. Men siden han er startet på Aubagio, kan jeg se at han svinger i humøret - smiler ikke mere. Han lukker fuldstændig af, snakker ikke mere med mig ignorerer sin søn og mig. Dem som han elsker støder han fra sig. Min søde, smilende og humørfyldte mand er blevet følelseskold – iskold. Jeg er meget bekymret, da denne situation er virkelig hård for mig og hans søn. Hvorfor har han fuldstændig skiftet personlighed? Er det hans sygdom eller er det depression? Hvis det er en depression, så virke Noriten i hvert fald ikke.

Svar

Det lyder som om sclerosen har været hård ved din mand det sidste år. Han har haft mange attakker, og det har formentlig været både meget chokerende og skræmmende for ham, selvom han har haft en god facade. Du synes at han er meget forandret og støder jer væk. Du fortæller også, at han er blevet stille og nu virker anderledes lukket om sig selv, trist og humørsvingende. Du er bekymret for den reaktion, og spekulerer på, hvad årsagen kan være.

Jeg tror han er rystet i en grad, så han er blevet "stille", og jeg tror det er sandsynligt, at der er tale om, at han både er fysisk og psykisk mærket efter de mange attakker. Man ser ofte, at de psykiske reaktioner kommer "forsinket", og at man først reagerer, når der igen synes at være lidt ro på sygdommen. Men du har også opmærksomheden på den antidepressive medicin og Aubagio. Og det er klogt. For nogen gange kan den antidepressive medicin have en utilsigtet effekt og nogle beskriver, at de har det negativt forandret på denne medicin, f.eks. kan nogle have en oplevelse af at "være i en klokke". Så det er vigtigt, at din mand eller du nævner dette og snakker med den læge, der har ordineret medicinen om denne mulige sammenhæng.

Der er nok tale om mange faktorer, der spiller sammen i dette tilfælde, men det er under alle omstændigheder vigtigt, at I får talt om det. Jeg vil gerne invitere jer til at få en samtale med en psykolog i Scleroseforeningen, - hvis I er medlemmer af foreningen - så vi sammen kan komme tættere på en forståelse og dermed få åbnet op for, hvad der følelsesmæssigt og fysisk er på spil. Hvis din mand ikke ønsker dette, kan du også selv benytte dig af dette tilbud, så I ikke glider fra hinanden i denne svære tid.