Gå til hovedindhold

Hvordan skal jeg forstå MS diagnosen

Spørgsmål

Jeg kunne godt tænke mig at høre, hvordan man skal forstå sclerose helt konkret. Det er således, at en af mine pårørende har fået konstateret sclerose. Hun har kun haft et attak, men det ses på MR-skanningen, at hun har 7-8 plaks i hjernen og et på rygmarven, dog kun et attak. Hvad betyder det, er det et godt tegn, at hun kun har oplevet et attak, trods de mange plaks, eller er det slemt? Jeg har læst at man mindst skal have 2 attakker, før man reelt set kan få konstateret sclerose.

Sidst vi var over for at snakke med lægen, sagde han at det var attakvis sclerose, så mit spørgsmål er helt konkret, om det godt kan vise sig, at være CIS eller det man kalder for et godartet sclerose? Hun har fået medicinsk behandling 4 uger, efter at man fandt ud af det var sclerose, og hun har det godt i øjeblikket, hverken attakker eller lignende, og skal i gang med behandling igen snart. Et andet spørgsmål er: er det muligt, at hun kun oplever et attak i løbet af sit liv?

Svar

Det er ikke ualmindeligt, at man ser flere scleroseplak i hjernen, når sygdommen opdages efter første attak. Faktisk forholder det sig sådan, at man kun mærker et attak for hvert 5-10 plak man ser i hjernen på MR skanning. Vedrørende prognose, er det bedst at have få MR plak på diagnosetidspunktet og generelt søge al MS behandling, for at reducere plakudviklingen i hjernen, da det har sammenhæng med sygdomsudviklingen.

Hvad angår MS diagnosen, skal man, i henhold til de gamle kriterier (Poser), have haft to attakker. Det gælder for så vidt stadig, dog kan diagnosen i dag stilles efter et attak (kaldes klinisk isoleret syndrom - CIS), hvis MR skanningen opfylder visse kriterier (McDonald 2010) se også Forvirret over diagnosen. Så hvis din pårørende kun har haft et attak og MR skanning opfylder særlige kriterier, kan hun godt blive diagnosticeret med MS. Hvis MR skanningen kun delvist opfylder kriterierne, kan hun fortsat behandles under diagnosen CIS, dog vil behandlingsmulighederne være begrænsede i forhold til MS diagnosen. Risikoen for et nyt attak er ca. 50% over en 3 årig periode, hvis man har haft første attak i en MS sygdom og endnu ikke er startet behandling. Sandsynligheden for at hun vil mærke flere attakker er derfor stor, trods opstart af behandling, der primært bremser sygdomsudviklingen og ikke stopper den.