Gå til hovedindhold

Hvordan rekvireres methylcobalamin

Spørgsmål

Jeg vil gerne spørge omkring Methylcobalamin.
Hvor køber man det - skal det via læge(recept), og i hvilken dosering bør det gives?

Svar

Methylcobalamin må ikke sælges som kosttilskud herhjemme, men kan fremstilles magistrelt,  hvilket henviser til lægemidler som speciel fremstilles til en konkret person ud fra en lægeordination. Det vil sige, at du skal have det på recept via egen læge, derefter kan det bestilles til dig via dit lokale apotek.
Magistrelle lægemidler vil ofte være dyrere end ikke magistrelle lægemidler.  

Jeg har kontaktet Skanderborg apotek, som står får at producere methylcobalamin. De fortæller, at de producerer methylcobalamin magistrelt i injektionsform 5 mg/ml.
Produktnavn er Mecobalamin.  

En anden mulighed er at bestille methylcobalamin hjem via en netbutik, så vil du undgå, at skulle have det som injektion. Det er lovligt, som privat person, at bestille det hjem fra et andet EU land. Du kan fx skaffe det gennem firmaet Solgar, som også har en dansk hjemmeside, hvor det kan bestilles fra.  
Solgars danske kontaktoplysninger er:
Vitamin Pharmacy Scandinavia
www.vitaminpharmacy.dk  
email: info@vitaminpharmacy.com  
tlf: 70 25 30 66

Produktet ligger i pakninger á 30 stk nuggets = klumper. Indholdet pr. nuggets er 1000 mcg. Dette produkt indtages ved at ligge klumpen under tungen eller mellem kind og gumme indtil det opløses og optages gennem slimhinderne  og direkte ud i blodbanen.  

Jeg vil som udgangspunkt anbefale, at du får målt dit B12 niveau, hvis du ikke allerede har fået gjort det, så dosis kan tilpasses herefter. Følgende blodprøver anbefales: cobalamin, folat og homocystein. Problemet er dog, at indholdet i blodet ikke er et sikkert udtryk for, om du skulle have tilstrækkeligt med vitamin B12 i nervesystemet.  Symptomerne på B12 mangel kan sidestilles med flere MS-symptomer bl.a almen træthed, muskelsvaghed, følelsesløshed, brændende fornemmelse, synsforstyrrelser samt forringet korttidshukommelse og koncentrationsevne, nedstemthed og psykiske problemer.  

Hvis du oplever en eller flere af disse symptomer kan du prøve at tage tilskuddet i en periode for at se, om dine symptomer mindskes. Du skal gerne kunne mærke en effekt indenfor 3 måneder. 

B12 vitamin skal tages sammen med folinsyre - enten sammen med en multivitamintablet eller et multi B vitamin tilskud, som indeholder 400 mikrogram folinsyre.  

Hvis du er i tvivl om, hvilken dosis som er den rette for dig, så anbefaler jeg at du enten i samråd med din læge eller en ernæringsterapeut fastlægger en dosis ud fra dine blodprøver og dine symptomer.