Gå til hovedindhold

Hvordan kan jeg tage på

Spørgsmål

Jeg har fået Gilenya i over 2 år nu siden MS diagnosen, og det har virket fint uden de store problemer. Jeg får dog ret tit dårlig mave og er nok på toilettet 3-4 gange om dagen, hvilket jo er en del. Det bevirker blandt andet, at jeg ikke rigtig tager på, jeg vejer 63 kg og er 178 cm høj. Er der noget jeg kan gøre, nogen specielle diæter i forbindelse med Gilenya? Noget jeg kan gøre for at undgå dette. Jeg spiser generelt sundt.

Svar

Det at opleve dårlig mave eller diarré, er jo en af de meget almindelige bivirkninger ved indtag af Gilenya. Jeg kender desværre ikke til nogen specielle diæter i forbindelse med Gilenya, men du kan forsøge dig med at indtage fødevarer som normalt anbefales i forbindelse med diarré, og som muligvis kan stabilisere maven, og se om det har en effekt.

Det vil være simple fødevarer som brød (uden for mange kerner), hvid fisk, mosede grøntsager samt yogurt og andre mejeriprodukter. Normalt vil man også anbefale, at spise mindre portioner og i stedet flere måltider i løbet af dagen. Men da årsagen til diarré her er relateret til medicinindtag, er det langt fra sikkert, at disse fødevarer vil have en effekt. Husk dog at være opmærksom på, at få indtaget tilstrækkeligt med væske i perioder med diarré - og det vil sige mere end du normalt vil indtage.

Ud fra dine oplysninger kan jeg se, at dit BMI er i den lave ende af normalområdet, og jeg forstår på dit spørgsmål, at du har et ønske om at tage på i vægt. Det kan være helt berettiget, men kan ikke aflæses udelukkende ud fra en BMI-værdi, da vi alle sammen er forskellige, og da personer med samme BMI kan have meget store forskelle i fedtmængde og muskelmasse. For at tage på i vægt kan du tænke i, at øge indtaget af sunde fødevarer med et højere energiindhold. Det kan være, at indlægge flere mellemmåltider i løbet af dagen, og her kan det være med fokus på de sunde fedtstoffer. Ved fx at indtage nødder, avokado og måske lidt mørkt chokolade kan du øge dit energiindtag uden at skulle overkomme at spise en meget stor ekstra mængde mad, som ofte kan virke uoverskueligt. Det kan også være ved at justere en lille smule på fordelingen af fødevarer til aftensmåltidet, sådan at indtaget af fuldkornsbrød, pasta og ris kommer til at fylde lidt mere, og samtidig huske lidt olie på salaten. Det er dog vigtigt, at du prøver dig frem, og ser hvordan din mave reagerer på et højere indtag af de nævnte fødevarer.