Gå til hovedindhold

Hvordan kan jeg hjælpe min borger bedst

Spørgsmål
Jeg har en borger med sclerose. Hun er kørestolsbruger, glemsom, har koncentrationsbesvær, gør alle ting lyn hurtigt og stor ryger. Hun spiser f.eks. sin mad i én bid, hvis ikke der er nogen til at bremse hende, hun tygger ikke af munden, inden den næste bid mad er kommet i munden, og hun drikker ud.

Hun siger selv, at hun ikke skal nå noget. Hun kan huske, at hun er ryger, og det er stort set det eneste, som hun gør i sin hverdag - ser tv og ryger. Dog får hun nu kun 2 smøger i timen. 

Er der nogen måde jeg evt. kan hjælpe hende med den dårlige vane med at spise så hurtigt?
Og er der noget jeg kan motivere hende med i hendes hverdag? Jeg tænker at hende og jeg kan lave nogle ting sammen.
Svar
Svar fra sygeplejersken:Du skriver selv at det er en dårlig vane, hvilke jeg tror er rigtig. Ved sklerose er det koordinerings besvær, i form af upræcise bevægelser. Hun vil f.eks. have svært ved at spise og derfor er nødsaget til at gøre tingene langsomt. Det der karakterisere sklerose er, at der er nedsat ledningshastighed i nervebanerne og derfor optræder dårlig balance, rystelser, upræcise bevægelser, talebesvær i form af nedsat taletempo, og der kan komme synke forstyrrelser. Finmotorikken kan være påvirket, så skrivning f.eks kan være vanskeligt.

En dårlig vane er meget svær at lave om på, især hvis den har været der i lang tid, og nærmeste er blevet fundamental for hende. Hun skal selv være bevist om, at det er en dårlig vane, som hun gerne vil ændre. Hvis hun ikke selv kan se det, er det meget svært for andre at lave om på hendes dårlige vaner. Men selvfølgelig gælder det om, at du selv er rolig og gør tingene langsomt. På den måde kan du skabe en ro, som måske kan smitte af på hende.

Svar fra Ergoterapeuten:Du skriver, at du gerne vil foretage dig nogen ting sammen med din borger, og det lyder da som en rigtig god ide. Det er selvfølelig oplagt, at du spørger hende, om hvad hun kunne tænke sig, at I foretager jer. Skal det være noget for hovedet eller for kroppen - museum, træning, gåture m.m

Men det er meget vigtigt, at du gør dig selv klart, hvilken rolle du påtager dig og vender dette med din vejleder. Hvor længe skal du have din borger? Er det noget som er en ”engangs ting” fx en bytur, eller en ny fast aktivitet I sætter i gang? Skal andre inddrages i aktiviteten? Familie og venner, plejen, aktivitetscenter, træningscenter mv. Skal aktiviteten forsætte efter at du er holdt op med at komme hos borger?  

Ideen er rigtig god så held og lykke med det.