Gå til hovedindhold

Hvordan fortæller jeg mine børn om deres fars sclerose

Spørgsmål

Jeg er fornyeligt blevet skilt fra min mand, som har sclerose. Vi har sammen 2 børn på 4 og 5 år. Min ex-mand svinger meget i sin psysisk og fysisk tilstand, derfor må han i perioder aflyse den ellers planlagt samværd med sine børn, dette sker gerne samme dag som de skulle have været hos ham. Nogle gange bliver de kede af det, og andre gang er de ligeglade, men jeg tænker at det på en eller anden måde må påvirke dem.

Vi har ikke fortalt børnene, at deres far er syg, de har fået af vide at far's ben ikke altid dur så godt. Hvordan og hvornår kan jeg fortælle mine børn om deres far's sygdom? Er det noget jeg kan få hjælp til, sådan at det bliver forklaret på en måde, som de forstår men som ikke forskrækker dem.

Svar

Tak for din mail, hvor du fortæller om den svære situation, som du, din ex-mand og jeres børn står i.
Du beskriver, at din ex-mand i perioder aflyser samværet med jeres børn, og jeg tænker, at det kan være svært for dig, da det nogen gange gør jeres børn kede af det. Jeg tror, at du har ret i, at det kan påvirke dem, og at det derfor er en god ide og vil være godt for børnene, hvis de forstår, hvorfor deres far nogen gange aflyser med kort varsel. Hvis børn ikke helt forstår, hvorfor ting sker, så laver de som oftest deres egne historier i hovedet for at få styr på det. Og børns omdrejningspunkt er dem selv, og derfor vil deres historier også involvere dem selv, så de tænker, at det må have med dem at gøre. Hvis for eksempel far aflyser, så må det være fordi, at jeg var uartig overfor mor i morges eller streng ved min bror eller søster, sidst vi legede, eller fordi jeg tænkte på, at far var dum sidste gang, fordi jeg ikke måtte få is. Børn tænker som oftest i deres historier, at ting, der sker omkring dem, er noget, som de selv påvirker. Psykologer kalder dette for magisk tænkning, og det er noget, som alle børn gør for at finde forklaringer.

Jeg synes, at det er rigtig fint, at I har fortalt børnene, at fars ben ikke altid dur så godt, fordi det er konkret, og de kan aldersmæssigt forholde sig til det. Samtidig synes jeg også, at det er godt, at du tænker på, hvornår og hvordan man kan fortælle dem noget mere om fars sygdom, da det vil være meningsfuldt for dem, også selv om de kun er 4 og 5 år. Det vil være for omfattende at komme ind på, hvad lige præcis dine børn skal have at vide, da det jo er meget individuelt, hvordan sclerosen påvirker den enkelte, men det er en rigtig god pointe og overvejelse, du har, at det er vigtigt, at de ikke bliver forskrækkede. Og ja, du kan få hjælp og rådgivning fra Scleroseforeningen i forhold til, hvordan du kan formulere nogle alderssvarende ting til dem om deres fars sygdom.

Hvis du er medlem af Scleroseforeningen, har du mulighed for at benytte dig af vores gratis psykologrådgivning. Psykologrådgivningens telefon er åben på hverdag mellem kl. 11 og 12 på telefon 36 46 36 46, og her har du mulighed for at blive henvist til at mødes med en af Scleroseforeningens psykologer i det område, hvor du bor. Og du er selvfølgelig til enhver tid velkommen til at maile til os igen.