Gå til hovedindhold

Hvor tit skal jeg skannes

Spørgsmål
Jeg har netop læst artiklen om FC Roskildes målmand på Scleroseforeningens hjemmeside (http://www.bold.dk/nyt/FCR-keeper-gennem-positiv-scanning), hvori han nævner at "Jeg har fået en MR-scanning, som sclerosepatienter får én gang om året".

Dette om skanning har jeg hørt før - er det noget alle MS-patienter har krav på, eller skal tilbydes?Har hørt om at tyske patienter bliver tilbudt skanningen flere gange årligt, og synes da, at det er en smule underligt hvis ikke man i Danmark skanner regelmæssigt for at følge udviklingen.

Jeg fik min diagnose i starten af 2008 og er meget interesseret i at få undersøgt, hvordan min sygdom udvikler sig "i hjernen", da jeg endnu ikke har de store problemer fysisk.
Svar
I Danmark er det ikke reglen, at man skannes regelmæssigt for at kontrollere sclerosen. Det er endnu ikke veldokumenteret, at man nødvendigvis får mere ud af en MR-skanning, end man gør ved en neurologisk kontrolundersøgelse.

Der er dog undtagelser, idet MS-patienter i Tysabribehandling skal MR-skannes årligt, for at kontrollere for bivirkninger til behandlingen. Nogle steder vælger man også at kontrol-skanne efter et års behandling med for eksempel interferon, for at se om behandlingen har haft tilstrækkelig effekt.

Der er imidlertid nye MR-teknikker i udvikling, der i større grad viser hvorledes sygdommen udvikler sig og det er derfor meget sandsynligt, at kontrol-skanning vil blive mere udbredt i fremtiden.