Gå til hovedindhold

Hvor sikkert er det, at har jeg sclerose

Spørgsmål

Jeg er en ung kvinde på 31 år. Jeg har gennem ca. 4 måneder oplevet nogle "underlige" ting; mit ene ben har sovet/snurret siden december måned, føleforstyrrelser i angsigtet, smerter i øjnene, sløret syn og andre ting. Symptomerne kommer og går lidt.

Jeg fik grundet ovenstående symptomer lavet en MR-skanning i februar måned, som viste 6 uspecificerede hvide pletter på hjernen, men ingen pletter i rygmarven. Jeg har derfor fået lavet en lumbalpunktur, som jeg har fået delvis svar på.

Jeg ved at der ikke er påvist tilstedeværelse af oligoklonale bånd i rygmarvsvæsken - hvad det så end betyder? Kan du hjælpe mig med det? Og hvad mere er der undersøgt, som jeg ikke har fået svar på? Jeg har også fået lavet en VEP, som er normal. Hvor stor er sandsynligheden for, at jeg har sklerose? Og kan pletterne skyldes andre sygdomme? Eller kan det være helt fredelige aldersforandringer?

Svar

Hvis man har haft flere tilfælde med karakteristiske sklerosesymptomer, på forskellige tidspunkter og fra forskellige steder på kroppen, vil man opfylde de klassiske kriterier for at stille diagnosen dissemineret sklerose (DS).

 

De undersøgelser, man støtter sig til for at underbygge denne diagnose, er sædvanligvis MR-skanning, der er den mest følsomme (ca. 95 %), samt rygmarvsvæske og neurofysiologiske undersøgelser af nerveledningshastighed i centralnervesystemet (VEP, MEP, SSEP).

Jeg kan desværre ikke give dig et reelt svar på hvor stor sandsynlighed der er for at du har sclerose. For at gøre dette kræves en grundig udspørgen og neurologisk undersøgelse, samt adgang til alle dine prøvesvar og det vil være forkert at besvare dit spørgsmål på andet grundlag.

Umiddelbart lyder det som om du har haft symptomer spredt i tid og sted og hvis de er karakteristiske, kan man i princippet stille diagnosen DS på den baggrund. Din MR-skanning er abnorm med 6 hvide pletter, hvilket i sig selv ikke er nok til at opfylde de gældende kriterier, med mindre din rygmarvsvæske er positiv (forhøjet IgG index eller oligoklonale bånd).

Under alle omstændigheder vil det være forløbet af dine symptomer og din kliniske undersøgelse, der vil vægte mest i diagnosticeringen af din sygdom, hvilket din neurolog i sidste ende skal tage stilling til. Når man har svar på alle prøver, vil man også kunne vurdere, om der kan være andre årsager til dine symptomer.