Gå til hovedindhold

Hvor nøjagtig er MR

Spørgsmål
Jeg har spekuleret meget over MR skanningens sikkerhed i forbindelse med udredning af sclerose.  

Der skrives i de forskellige svar, at MR skanningens nøjagtighed er mere end 95%. Skal det forstås sådan at mere end 95% diagnostificerede viser sclerose på MR skanningen? Eller skal det forstås som at skanningen kan afsløre det på mere end 95% af de steder hvor sclerosen sidder?  

Hvad er det egentlig der gør at man ikke kan se det 100%, og er det sådan i praksis at man gerne vil have en positiv skanning med, inden diagnosen afgives?
Svar
Der kan påvises scleroseplak på MR skanning af hjernen hos mere end 95% af patienter med kendt MS. Der er således nogle mennesker med MS, der ikke har plak på MR skanning af hjernen, hvilket oftest skyldes, at sygdommen er lokaliseret til rygmarven.
Systematisk skanning af rygmarven vil i disse tilfælde kunne øge akkuratheden af MR undersøgelsen.

I praksis vil man derfor gerne have en MR skanning med karakteristiske forandringer når sygdommen mistænkes. Det gælder dog fortsat, at hvis man har haft flere tilfælde med karakteristiske sklerosesymptomer, på forskellige tidspunkter og fra forskellige steder på kroppen, opfylder man de klassiske kriterier for at stille diagnosen MS. 
Øvrige undersøgelser i forbindelse med diagnosticering af MS, er rygmarvsvæske og neurofysiologiske undersøgelser af nerveledningshastighed i centralnervesystemet (VEP, MEP, SSEP).