Gå til hovedindhold

Hvor meget kaffe

Spørgsmål

Jeg prøver p.t. at holde mig mere stringent til MS-kost end jeg har gjort hidtil og spørger derfor, med bævende stemme: Jeg forskellige steder set kaffe nævnt som noget, man skal holde sig fra. Er dette tilfældet? Og i så fald, hvorfor?

Hvis det er tilfældet, at kaffe er noget man bør holde sig fra, har du så nogle forslag til hvordan man alligevel kan "få lov" til at drikke en kop i ny og næ?

Som det er nu, nyder jeg kun kaffe når jeg er ude. Jeg er altså ikke en af dem, der hælder en liter ned om dagen, men jeg elsker en espresso/cappucino et par gange om ugen.

Svar

Først og fremmest vil jeg nævne, at der normalt ikke er problemer med at drikke kaffe i det niveau du nyder denne drik, det vil sige nogle gange om ugen i social sammenhæng.

I den norske undersøgelse omkring kost og livsstil for scleroseramte anbefaler forskerne i forsøget, at man drikker maximalt et par kopper kaffe eller te om dagen. Et begrænset indtag af koffein gør det lettere at regulere sit blodsukker, så rådet må anses for at være fornuftigt. Kaffe indeholder mest koffein, dernæst sort te og mindst i grøn te.

En mulighed er jo at drikke, for eksempel, grøn te 1-2 gange om dagen. Grøn te virker også stimulerende, men ikke så "udfordrende" for blodsukkeret som kaffe. Hvis det lykkes at holde blodsukkeret stabilt, får man ikke så pludselig trang til søde sager, hvilket jo er hensigtsmæssigt, idet mad med næringsstoffer giver mere reel næring, hvilket jo er det den enkelte har brug for.