Gå til hovedindhold

Hvor mange procent overgår til SPMS

Spørgsmål

Vil gerne vide hvor mange procent, der overgår til sekundær progressiv sclerose (der florere mange tal), og kan det medicin der findes i dag forhindre, at man komme i denne fase?

Svar

Det er et meget godt spørgsmål. Det er ikke uden grund, at der florerer mange tal for risiko for at udvikle sekundær progressiv multipel sclerose (SPMS). Det kan f.eks. skyldes, at man kan mene hvor mange med MS får sekundær progressiv MS, eller hvor mange der er i reel risiko for at udvikle SPMS som ender med at gøre det. De 10-15% der debuterer med primær progressiv MS kan jo ikke udvikle SPMS, så hvis man taget dem ud, vil andelen af de der udvikler SPMS være større, ellers er de med PPMS med til at fortynde andelen. Man siger som et slag på tasken at halvdelen eller måske lidt flere af de der debuterer med attakvis MS udvikler SPMS.

Men eftersom der typisk går ca. 10 år (omend det varierer meget) til man udvikler SPMS er der forsinkelse på facitlisten. For de patienter der har fået attakvis sclerose i en æra, hvor der har været adgang til attakforebyggende behandling (dvs. fra 1996), er det indtrykket fra dagligdagen i en scleroseklinik, at der er færre der har fået SPMS. En forklaring kan være at den attakforebyggende behandling forsinker udviklingen af SPMS, eller måske gør at færre ender op med at få SPMS? Men man kan ikke konkludere, at det skyldes medicinen, det kan f.eks. være at sygdommens natur har ændret sig, eller at man stiller diagnosen sclerose i et tidligere stadie, fordi de diagnostiske kriterier har ændret sig. Eller at de der udvikler SPMS sjældnere får konsultationer i en scleroseklinik, så spørgsmålet kan ikke besvares med et enkelt tal.

Der er ingen medicin markedsført med henblik på at forsinke udvikling af SPMS.