Gå til hovedindhold

Hvor hurtigt stilles diagnosen

Spørgsmål

Spg. 1: Egen læge oplyser, at der gennemsnitligt går 8 år, før diagnosen MS kan stilles. Er det korrekt? Og er der undersøgelser, der bekræfter dette? Og hvad regnes i denne sammenhæng for "starttidspunktet"?
a) Det tidspunkt patienten første gang OPLEVER symptomer, der senere kan tilskrives MS - uden nødvendigvis at henvende sig til læge?
b) Det tidspunkt patienten første gang henvender sig til læge/hospital med symptomer, der senere kan tilskrives MS?
c) Det tidspunkt der første gang MISTÆNKES MS hos pågældende borger/patient? 

Spg. 2: Findes der undersøgelser af, hvad MS patienter typisk diagnosticeres med i dette tidsrum?

Spg. 3: Findes der undersøgelser af, hvilke 10-20 symptomer MS patienter typisk oplever i dette tidsrum?

Svar

MS diagnosen stilles oftest relativt hurtigt efter sygdomsdebut. Flere undersøgelser har vist, at hvis en gruppe mennesker har haft første symptom på MS, går der i gennemsnit ca. 2 år før ca. halvdelen af disse mennesker har fået et nyt attak og diagnosen kan stilles (ubehandlet). Hvis man bruger MR skanning i det diagnostiske arbejde, vil diagnosen stilles hurtigere, dvs. hos ca. halvdelen indenfor 1 år. De typiske symptomer MS præsenterer sig med er føleforstyrrelser (32%), lammelser (24%), synssvækkelse (20%), styringsbesvær af arme og ben (16%) og dobbeltsyn (8%).

Starttidspunktet er i denne sammenhæng en god beskrivelse debutsymptomerne, som patienten oplever det, og en lægelig vurdering af symptomerne i relation til MS. Den bedste måde at vurdere debutsymptomer på, vil dog altid være, at patienten ses af en neurolog, mens symptomerne er tydelige.