Gå til hovedindhold

Hvor godt virker Fampridin/Fampyra

Spørgsmål

jeg er en kvinde på 57 år der har haft sclerose siden 1982. Min sclerosediagnose er uden attakker og jeg får ikke nogen form for medicin. Jeg går til fysioterapi én gang om ugen og døjer med problemer med min gang, da mit venstre ben ikke "følger med".

Grunden til at jeg skriver, er at jeg er meget interesseret i at høre, om I tror at den nye pille Fampridine kunne hjælpe mig med at komme til at gå bedre?

jeg har fået følgende svar fra min neurolog: "Præparatet har en marginal effekt på ganghastigheden uden det har vist sig, at det bedrer udholdenheden ved gang, og præparatet er endnu ikke registreret i Danmark. og det bliver, efter det oplyste, rasende dyrt og vil ikke blive brugt meget, da virkningen er ret usikker. Det er ren symptombehandling der ikke påvirker sygdommens forløb."

Set fra min side ønsker jeg jo at få del i den nye forskning og mulig hjælp med min sygdom. Så: Skal jeg helt afskrive at disse piller kunne være en hjælp?

Svar

Medicinen Fampridin (4-aminopyridin), virker ved at forbedre nerveledningen i centralnervesystemet. Kliniske studier har vist, at ca. 1/3 af mennesker med MS responderer på behandlingen, der i gennemsnit øger ganghastigheden med ca. 25%. Det er dermed kun en mindre gruppe, der har en relativt beskeden effekt af behandlingen.

 

Fampridin er godkendt af det europæiske medicinagentur (EMA) og vi forventer at der kommer retningslinier for brugen af præparatet i Danmark inden årets udgang. Da behandlingen, som du også nævner, er meget dyr, vil det formentlig være nødvendigt, at udvælge de mennesker der har gavn af Fampridin.

 

Det vil sandsynligvis også være nødvendigt med nye forsøg, til at belyse effekt af behandlingen, samt hvordan vi bedst finder frem til dem, der responderer på behandlingen og dermed kan fortsætte med at bruge Fampridin.