Gå til hovedindhold

Hvor alvorlig er PML ved Tysabribehandling

Spørgsmål

Min søster har multipel sclerose og har fået Tysabri i Århus, hvor hun i den forbindelse har fået virussen PML, som jeg meget gerne vil vide noget mere om.

Så vidt jeg ved dannes der vorter indvendig i hjernen, og mit spørgsmål er hvor lang levetid har man i gennemsnit med denne virus, og er der noget medicin som kan hjælpe, så udviklingen af vorter går langsommere?

Svar

Hvis man er i Tysabribehandling og har et normalt ufarligt virus i kroppen (JC-virus), er der en lille risiko for at udvikle en alvorlig hjernebetændelse der kaldes PML. Du kan læse mere om dette et andet sted på hjemmesiden.

Jeg kan forstå at din søster har udviklet PML i forbindelsen med Tysabribehandling og er blevet alvorligt syg. Alvorsgraden af PML afhænger af sygdommens udbredelse i hjernen, og dermed også hvor lang tid man har haft PML inden det opdages. Når PML er konstateret kan Tysabri stoppes og renses fra blodet, hvorefter kroppens immunsystem kan bekæmpe PML. Der findes aktuelt ingen anden behandling mod PML.

Hvad angår prognosen vil det generelt være sådan, at hvis PML konstateres og behandles hurtigt, vil man få begrænsede mén, men hvis man har haft sygdommen længere tid, vil man få svære mén eller dø af infektionen. En opgørelse af PML i forbindelse med Tysabribehandling viste, at ca. 18% døde af infektionen, og af de overlevende fik 13% lette mén, 47% moderate mén og 40% svære mén.

Ved PML angriber JC virus primært hjernens støttevæv hvorved nervevævet generelt nedbrydes, og der dannes derfor ikke vorter ved PML.