Gå til hovedindhold

Hvilken medicin skal jeg vælge

Spørgsmål

Jeg vil gerne have en second opinion på følgende: Har været i behandling med Avonex i 2 måneder. Jeg har mange bivirkninger i form af influenzasymptomer, hovedpine og højt BT der gradvist aftager i styrke over 2 - 3 døgn. Jeg har fået valget mellem at skifte over til Aubagio eller vente til BG-12 kommer på markedet. Evt. skifte til Copaxone i ventetiden. Jeg kan ikke finde studier, der sammenliger Aubagio og BG-12. Men at BG-12 forebygger 50% ved nye attakker - Aubagio 30%. Hvad vil du anbefale?

Svar

Jeg kan godt forstå, at du vil skifte behandling, hvis du har svære Avonex bivirkninger. Der er, som du nævner, kommet en ny tabletbehandling Aubagio (Teriflunomid), der kan bruges på linje med Avonex og Copaxone, og du har ret i, at Aubagio reducerer antallet af nye attakker med ca. 31%, hvilket er nogenlunde den samme effekt, som interferon og Copaxone har på attakker. Tecfidera (BG-12) forventes også at blive godkendt til 1. linjebehandling og har bedre effekt på attakker nemlig 53%, hvilket er sammenligneligt med Gilenya. Tecfidera er dog ikke kommet på markedet endnu, og ingen kan aktuelt give information om, hvornår det sker. Der er aldrig foretaget en sammenlining af Aubagio og Tecfidera.

Hvis du skal rådgives om dit fremtidige valg af behandling, skal det ske ud fra et indgående kendskab til din sygehistorie og symptomer, hvilket jeg dårligt kan gøre her fra. Generelt kan jeg dog sige, at hvis der ikke har været attakker eller sygdomsudvikling på MR skanning under Avonexbehandling, vil behandling med Aubagio formentlig kunne holde sygdommen i ro. Hvis sygdommen ikke har været i ro på Avonex, er Tecfidera nok et bedre valg, dog med det forbehold, at vi ikke ved hvornår behandlingen kommer, og Gilenya/Tysabri vil så være alternativer.