Gå til hovedindhold

Hvide fingre efter medrol

Spørgsmål

Jeg har et spørgsmål: Kan Raynauds syndrom hænge sammen med sclerose?

Jeg fik en Medrolkur i 2006. Efter denne kur har jeg fået kolde fødder, yderste led på mine fingre og næse bliver helt hvide, kolde og "brænder" for så at blusse voldsomt op og blive helt mørkerød/blålige - disse gener kan vare lige fra 2 min. til flere timer.

Jeg er ikke undersøgt for det, men jeg nævnte det for min læge, som mente at det var Raynauds syndrom, og at det måske var på grund af sclerosen. Jeg sprugte så en neurolog som sagde at det bare var mine blodkar der trak sig for hurtigt sammen, så nu er jeg ærlig talt noget forvirret, og spørger derfor:

Kan der være en sammenhæng mellem sclerosen og hvide fingre/fødder/næse - og bør jeg undersøges?

Svar

Mange skleroseramte klager over kolde fødder, der også kan være blege. Det skyldes en forstyrrelse i den del af nervesystemet, der ikke er under viljens kontrol (det autonome nervesystem), som blandt andet kontrollerer blodkarrenes diameter. På den måde kan hudens blodgennemstrømning nedsættes og foden føles kold.

Der er ingen fare for, at du får for lidt blod til ben eller fødder, da de dybe dele af benene og resten af kroppen vil få den blodforsyning de skal have.

Kommer symptomerne anfaldsvis og kan de provokeres af kulde, med blege og kolde hænder eller tæer, der siden bliver blå med føleforstyrrelser, lyder det som "Raynaud fænomener": Raynaud fænomener er et udtryk for en reflektorisk spasme i de små blodkar og kan have en række forskellige årsager - men det er ikke et sklerose-symptom.

Jeg kan ikke herfra afgøre, hvad der er årsag til dine gener, og du bør drøfte det videre forløb med din læge, med eventuel udredning hos reumatolog.

Jeg er ikke bekendt med at Medrolbehandling kan udløse Raynauds syndrom.