Gå til hovedindhold

Hvide blodlegemers antal

Spørgsmål

Jeg har gået og skrantet de sidste par måneder med influenzalignende symptomer, og det viser sig nu, at mit tal for hvide blodlegemer er for lavt (immunforsvaret). Mine tal ligger på 2,3 -2,6.

Jeg har tidligere haft for lave tal, bl.a. i forbindelse med at jeg fik kemo - havde brystkræft. Mit spørgsmål er nu, om det kan være p.g.a. sclerosen at tallet er for lavt, og om man ser det hos andre med sclerose?

Svar

Du skriver ikke, om du er i medicinsk behandling. Mange former for medicin, der virker ind på immunforsvaret ved sclerose, kan medføre lavt antal hvide blodlegemer. Det er for nogle af præparaterne pga. undertrykkende effekt på immunsystemenet, og en anden forklaring er at f.eks. Gilenyas virkningsmekanisme bla. indbefatter at de hvide blodlegemer "gemmer" sig i lymfeknuderne i stedet for at cirkulere rundt i blodet hele tiden.

En anden forklaring kan være, at du har fået kemoterapi. Men hvis jeg forstår det rigtigt, er værdien steget efter kemoterapi og dernæst faldet. I og med at du har fået foretaget flere målinger, må jeg gå ud fra at din egen læge og/eller scleroselæge tager sig af det. I laboratoriet på mit hospital er normalområdet 3,0 til 9,0, så det er kun lidt under dette.