Gå til hovedindhold

Hvad skal jeg være opmærksom på, når jeg tegner forsikring/pension

Spørgsmål
Jeg skriver til jer fordi jeg har et par uafklarede spørgsmål.         
Jeg er alenemor til en datter på 1 år og kronisk syg med sklerose. Jeg er på barsel og skal starte på arbejde igen den 1. marts. Inden barsel arbejdede jeg på fuld tid.      
Jeg fik mit første sklerose attak i september i år. Stress og træthed forværrer min tilstand. Derfor overvejer jeg at starte på arbejde på halv tid efter min barsel slutter.        

1. Er det bedre at starte på halv tid og få mindre i løn og gemme 2,5 måneder ferie til senere eller      
2. bruge 2,5 måneder ferie nu, spredt ud over 5 måneder, således at jeg f.eks. holder fri halvdelen af min arbejdsdag?      
Ferien har jeg sparet op fra 2010-2012. Når jeg i løbet af 2012 skal holde ferie (dels pga. pålagt ferie når skolen lukker 2 uger/sommer og 1 uge/vinter) tager jeg ubetalt ferie/orlov?        
3. Såfremt jeg får lov til at komme på halv tid pga. min kroniske sygdom, hvad skal jeg være opmærksom på?        
4. Når jeg tegner forsikring/ pension, hvad skal jeg være opmærksom på?        
5. Findes der ellers hjælp at hente i min situation?

Jeg er bange for at min tilstand forværrer sig, og at jeg derfor risikerer at skulle give min datter væk, fordi jeg ikke længere kan passe hende.
Svar
For at du kan være stillet bedst muligt skal du selvfølgelig gerne være dækket af en pensionsordning med en række dækninger som kritisk sygdom (det har du måske allerede fået udbetaling fra), tab af erhvervsevne forsikring og livsforsikring.
Det er vigtigt at du er omfattet af en evt. pensionsordning på dit arbejde  - også mens du er på barsel. Du skal være opmærksom på, at hvis du går ned i tid og dermed ned i løn, vil din dækning ved tab af erhvervsevne også typisk ændre sig i nedadgående retning, da den typisk beregnes som en %-del af lønnen.

Disse faktorer skal du kende, og kan få dette kendskab ved at tale med jeres evt. HR-afdeling eller pensionsselskabet bag pensionsordningen. Hvis du ikke er dækket på nuværende tidspunkt og ønsker at etablere dækninger som privatperson, vil du skulle afgive en lang række helbredsoplysninger. Dette vil være svært og vil typisk medføre ingen tilbudte dækninger eller væsentlig forringede vilkår.      
Kan du indtræde i en firmapension er de oplysninger du skal afgive yderst lempelige, og kan betyde en væsentlig bedre dækning i sidste ende.  

Nu har du svar på det forsikringsmæssigt, men jeg vil anbefale dig at ringe ind og tale med en socialrådgiver, således at du får det fulde billede af dine situation.