Gå til hovedindhold

Hvad skal jeg sige til min 3 årige søn

Spørgsmål
Jeg har haft MS i 9 år og nu begynder symptomerne at vise sig. Jeg har spasmer i benene, hvilket betyder at jeg ikke går særlig godt. Mit problem er at min 3- årige søn er begyndt at tage mig i hånden når vi går ture, åbner døren for mig. Det er jo meget sødt, men det er jo fordi at han mærker at der er noget galt og han selvfølgelig vil hjælpe.
Hvordan får man forklaret at jeg er syg? Kan man forklare en så lille dreng hvorfor mor går dårligt eller vil det gøre ham endnu mere forvirret?
Svar
Jeg forstår på din mail, at du er i tvivl om hvordan du skal fortælle din 3 årige søn, at du har sclerose, og om det overhovedet er rigtigt at fortælle ham det. Det er min erfaring, at når børn ikke får at vide, at den ene af forældrene er syg, så ved de alligevel godt, at der er noget de ikke får at vide. I dit tilfælde kan din søn se, at du har problemer med at gå, men han ved ikke hvorfor. Problemet ved ikke at fortælle det til børn er, at de ofte tager ansvar for forældrene, det kan de f.eks. gøre ved at tro, at der er noget galt med dem selv eller ved at tro, at de skal hjælpe forældrene. Ved at fortælle det til barnet, kan man undgå, at barnet udvikler skyldfølelse og bliver overansvarlig.

Mange forældre er i tvivl om i hvilket sprog de kan fortælle det til deres børn, og hvor meget de skal have at vide. Du kan således overveje i hvilken situation du fortæller det, fortæller det på et tidspunkt, så der er mulighed for, at din søn kan komme senere på dagen og spørge om noget. Du kan fortælle, at du har en sygdom der gør, at du bl.a. går dårligere, og at denne sygdom ikke går væk. Samtidig kan du berolige din søn med, at du får medicin for sygdommen, og at lægerne passer på dig. Før du tager samtalen med din søn, skal du også mærke efter hvilke følelsesmæssige reaktioner det kan vække i dig at skulle fortælle dette til din søn. Vil du blive ked af det, er du bange for at komme til at græde. Børn tager ikke skade af at se deres forældre græde, tværtimod viser det dem, at det er tilladt at græde.

Nogle forældre bruger psykologtilbuddet i Scleroseforeningen, fordi de synes, at det er svært at få sagt det til deres børn; det er du også velkommen til. Du henvender dig i psykologernes telefontid på hverdage mellem 11 og 12 på telefon 36463646.