Gå til hovedindhold

Hvad ser man efter i rygmarvsvæsken

Spørgsmål

Jeg kunne godt tænke mig at vide, hvad det er for tre ting man leder efter i rygmarvsvæsken, for at kunne sige at der er tale om sclerose?

Kan man desuden forklare, hvad det er der sker i kroppen, siden der sker forandringer? Og slutteligt: Kan det der er fundet i rygmarsprøven, hvad end det så er, være årsag til for eksempel gangforstyrrelser, føleforstyrrelser, synsforstyrrelser, træthed, koncentrationsbesvær og spændninger i musklerne?

Svar
Ved diagnosticering af dissemineret sklerose foretages analyse af rygmarvsvæsken, se også I venteposition for en diagnose.   Her er man interesseret i at undersøge flere ting, men det er primært indholdet af protein, og nærmere bestemt indholdet af imunstoffer i rygmarvsvæsken der findes øget. Dette medfører en for høj værdi af det såkaldte IgG-index, hvilket vidner om aktive immunreaktioner i centralnervesystemet.   Man kan desuden adskille immun-proteinerne elektrisk, og se efter de såkaldte oligoklonale-bånd. Det er derfor IgG-indexet og oligoklonale bånd man kigger efter, ved diagnosticering af sklerose.   Det er iummunangrebene mod nervesystemet, der forårsager sygdommens mange symptomer, med blandt andet føleforstyrrelser, lammelser og synsforstyrrelser.