Hvad ser man efter i rygmarvsvæsken
d. 22 november 2009

Jeg kunne godt tænke mig at vide, hvad det er for tre ting man leder efter i rygmarvsvæsken, for at kunne sige at der er tale om sclerose?

Kan man desuden forklare, hvad det er der sker i kroppen, siden der sker forandringer? Og slutteligt: Kan det der er fundet i rygmarsprøven, hvad end det så er, være årsag til for eksempel gangforstyrrelser, føleforstyrrelser, synsforstyrrelser, træthed, koncentrationsbesvær og spændninger i musklerne?

Ved diagnosticering af dissemineret sklerose foretages analyse af rygmarvsvæsken, se også I venteposition for en diagnose.
 
Her er man interesseret i at undersøge flere ting, men det er primært indholdet af protein, og nærmere bestemt indholdet af imunstoffer i rygmarvsvæsken der findes øget. Dette medfører en for høj værdi af det såkaldte IgG-index, hvilket vidner om aktive immunreaktioner i centralnervesystemet.
 
Man kan desuden adskille immun-proteinerne elektrisk, og se efter de såkaldte oligoklonale-bånd. Det er derfor IgG-indexet og oligoklonale bånd man kigger efter, ved diagnosticering af sklerose.
 
Det er iummunangrebene mod nervesystemet, der forårsager sygdommens mange symptomer, med blandt andet føleforstyrrelser, lammelser og synsforstyrrelser.

Skrevet d. 22 november 2009