Gå til hovedindhold

Hvad med min pension når jeg søger nyt job

Spørgsmål

jeg har været pædagog og medlem af PBU i 10 år. For 5-6 år siden fik jeg diagnosen MS - jeg er dog helt symptomfri.

Jeg fik, dengang jeg fik stilet min diagnose at vide, at jeg skulle passe på med at skifte job og pensionsselskab, idet jeg dermed kunne miste rettigheder ved førtids- og invalidepesion m.m.

Nu er jeg imidlertid bare der i mit liv, hvor pædagogkaldet, er ved at aftage lidt, hvorfor jeg kunne godt tænke mig en mere administativ stilling. Et sådan jobskifte kan jo komme til at betyde skift at pensionsselskab.

Kan du fortælle mig, hvad jeg risikerer ved at skifte jobfelt?

Svar

Det er svært entydigt at fortælle dig hvilke konsekvenser det vil medføre for dig at skifte job, idet der ikke er noget konkret svar.

Dit nuværende selskab, som du har været pensionsforsikret i, er en overenskomstmæssig pension, og kan typisk ikke fortsættes med en eventuel ny arbejdsgiver, men du bør kontakte PBU og høre nærmere.

Når du finder et nyt job, er det meget forskelligt hvad du kan forvente af pension - det kan både være et job med og uden pensionsordning. Du bør gå efter et med en pensionsordning, idet det vil være umuligt for dig at oprette en privat eller arbejdsgiveradministreret pensionsordning med gode forsikringsdækninger.

Hvis der i et eventuelt nyt job er en firmapension, afhænger helbredskravene typisk af hvor mange ansatte der er i selskabet - jo færre ansatte jo strengere krav. Alternativt skal det være en ny overenskomstmæssig pension hvor der muligvis ikke skal afgives helbredsoplysninger for at blive omfattet.

For at være sikker, bør du ved en ny ansættelse spørge til pensionsområdet, hvad man skal afgive af helbredsoplysninger eller hvor de har deres pension, så du måske kan ringe til selskabet og forhøre dig.