Gå til hovedindhold

Hvad kan fremprovokere et attak

Spørgsmål
Jeg er psykolog og har et samtaleforløb med en yngre kvinde med diagnosticeret sclerose. Hun er netop begyndt i praktik for at få afklaret sin arbejdsevne.

Vi savner viden om, hvad der kan fremprovokere et attak, hvorfor vi har aftalt, at jeg skriver til jer. Er der noget, hun bør undgå for at minimere risikoen for nye attaks?

For eksempel får hun hovedpine af lugten af parfume, hvilket får hendes blodtryk til at stige, hvilket igen øger risiko for attak, mener hun. Er der hold i dette?

Hun frygter også stress i forbindelse med praktikken, fordi hun mener at øge risikoen for attak derved. Hun har netop været indirekte impliceret i et trafikuheld, som hun mener, via chokket, kan forårsage et attak. Hun er i øvrigt blevet meget lugtfølsom efter sclerosen - er det et kendt fænomen? Hun bryder sig heller ikke om at gå ud om vinteren, fordi kulde fremprovokerer restsymptomer fra tidligere attaks i arme og ben.

Endvidere har hun for nyligt hørt om en ny behandlingsform, som tyrkiske forskere undersøger. Har I hørt om dette?

Jeg vil gerne prøve at hjælpe hende med at få mere viden og fakta, så angsten ikke spreder sig.
Svar
Der er ingen hold i at parfume provokerer attakker. Stress er i et enkelt studie vist at kunne frempovokere attak, men det er meget ofte sådan at et studie viser noget og når andre gentager studiet, kan det ikke eftervises. Så det kan ikke bertagtes som noget bevis og det er ikke indtrykket fra det daglige arbejde som scleroselæge, at stress fremprovokeret attakker. Chok heller ikke.

Med hensyn til kulde kan det godt forværre for eksempel spasmer, som kan være nogle af de restsymptomer, du hentyder til at patienten har i arme og ben.

Jeg ved ikke hvilken ny behandling tyrkerene forsker i, men der er en del i pressen p.t. om en operation i venerne (afløb fra hjernen), som også Scleroseforeningen har et helt tema-site om her på hjemmesiden. Det er der ikke ordentligt videnskabeligt belæg for og må på det kraftigste frarådes.