Gå til hovedindhold

Hvad gør jeg, når det kniber med arbejdet

Spørgsmål
Jeg er 36 år og en mand som burde være i sin bedste alder, men i 2003 fik jeg konstateret sklerose. Jeg har fortsat min tilværelse med arbejde på fuld tid osv., men træthed  gør nu at jeg ikke længere føler at jeg kan arbejde - i hvert fald ikke på fuld tid.

Situationen er imidlertid den, at min økonomi falder sammen, hvis jeg ikke arbejder på fuld tid.

Så hvad er mine muligheder for at få hjælp, i form af sygepension eller anden økonomisk støtte, eventuelt ved arbejde på halv tid? Jeg har ingen forsikring, som kan dække mit økonomiske tab, hvis jeg stopper med at arbejde.

Kan man få hjælp fra det offentlige? Hvor skal man, i så fald, henvende sig?
Svar
Jeg forstår dit spørgsmål sådan, at du ikke har fået nogen særlig form for rådgivning omkring dine muligheder siden du fik din diagnose. Jeg går ud fra, at du er tilknyttet et neurologisk ambulatorium og kommer der med et vist interval, hvis ikke, vil jeg anbefale dig det.

Det er vigtigt, at din læge/neurolog er klar over din helbredsmæssige situation, samt at du også er opmærksom på muligheden for et ophold på et af Sclerosecentrene. Du kan læse mere om Centrenes tilbud her: http://temp.scleroseforeningen.dk/Sclerosecentrene,-d-,dk.aspx.

Lovgivningen lægger stor vægt på mulighederne for fastholdelse på arbejdsmarkedet og på Scleroseforeningens hjemmeside er der Faktasider om diverse sociale emner, under .

Jeg vil specielt anbefale dig, at orientere dig omkring muligheden for aftale efter sygedagpengelovens § 56, hvor arbejdsgiver modtager refusion fra 1. fraværsdag begrundet i kronisk lidelse. Herudover bør du være opmærksom på emnerne og .

Din kommune er forpligtet til at rådgive dig omkring dine muligheder, ligesom du også har mulighed for en konkret rådgivning fra den af Scleroseforeningens socialrådgivere, der er bosat i dit område. Navn og træffetid finder du på Scleroseforeningens hjemmeside.

Du skal være opmærksom på din ret til aktindsigt, også i journaler efter kontrol på neurologisk afdeling.