Gå til hovedindhold

Hvad gør jeg med min angst

Spørgsmål

Jeg er ramt af MS på 5. år. Grunden til at jeg skriver her, er at jeg døjer en del med depression, men også - og næsten værre - angst.

Jeg får i dag noget depressionshæmmende medicin, hvilket virker fint. Angsten ligger imidlertid fortsat og lurer i baggrunden. Det er meget ubehageligt og jeg ønsker inderligt hjælp til at bearbejde dette. Hvad gør jeg?

Svar

Jeg forstår din mail sådan, at du lever en god hverdag med sclerosen, sådan som den er, men det, du døjer med, er depression - som du er i en effektiv behandling af - og angst.

Angst og depression følges tit ad, og det er ikke altid, at den antidepressive medicin tager angsten. Nogle får nærmest angstanfald i forbindelse med depression. Men i takt med at depressionen behandles og bleger af, svinder også angsten, hvis den er en følgesvend til depressionen.

Indtil da, kan du prøve at tackle angsten ved at bruge din vilje og dine tanker til at forstå, at det er dig, der bestemmer og ikke angsten. Du kan lave nogle tanke "øvelser", hvor du fortsætter tankerne og stiller de retoriske spørgsmål til dig selv: Hvad er jeg egentlig bange for? Hvad kan der ske? Og hvad så, hvis det sker? Du kan køre de angstfulde tanker til ende. Med sådanne "øvelser" fortæller du dig selv, at du ikke er bange for dine egne følelser, men tager kampen op.

Generelt håndterer man følelser ved at mærke dem, prøve at forstå deres rette sammenhæng og prøve at finde ud af, hvad de fortæller én. Kunne disse følelser - depression og angst - fortælle dig, at det er svært at forlige sig med sclerosen også selv om det er 5 år siden, du fik diagnosen? Også selv om du lever en god hverdag. Psyken følger jo ikke altid fornuften.

Du kunne måske have glæde af at snakke med en psykolog om, hvordan de sidste 5 år egentlig har været for dig. Også selv om du har en god familie og venner, som du snakker med, for nogle gange tilbageholder man ting, fordi man ikke vil gøre andre kede af det.

Du kommer i kontakt med Scleroseforeningens psykolog i dit lokalområde, ved at ringe ind i psykologernes telefontid, der er dagligt mellem klokken 11 og 12, så bliver du guidet videre herfra.