Gå til hovedindhold

Hvad er symptomer og hvad er bivirkninger

Spørgsmål

Jeg er 51 år og er netop blevet diagnosticeret med sclerose. I sidste uge var jeg indlagt i tre dage i forbindelse med et attak, og jeg fik tre portioner binyrebarkhormon. Her efterfølgende har jeg ekstrem uro i begge ben, ubehag i hele kroppen, sovende fornemmelse i benene, ømme og sovende ben, føleforstyrrelser i højre side af ansigtet. Er det atakket der fortsætter, bivirkninger af behandlingen, eller er det konsekvenser af atakket?
Jeg har læst at prognosen er dårligere, når diagnosen stilles i en sen alder er det rigtigt? Min neurolog fortæller at jeg med stor sandsynlighed har haft MS i mange år uden at have symptomer. Kan denne oplysning sige noget om prognosen for fremtiden?

Svar

Nu ved jeg ikke, hvilke symptomer du har haft i forbindelse med dit attak, men generelt kan jeg sige, at binyrebarkhormon i store doser (Methylprednisolon), som du har fået, kan give symptomer som uro i kroppen, rastløshed og til dels også følelse af ubehag. Derimod hører sovende ømme ben og føleforstyrrelser i ansigtet ikke med til de bivirkninger, man ser ved Methylprednisolonbehandling. Det kan derfor være at del af dine symptomer skyldet attakket, og man vil så forvente, at de også bliver dæmpet af attakbehandlingen.

Hvad angår din alder er det rigtigt, at debut af MS i en "høj" alder (mere end 50) er forbundet med en lidt mere hastig sygdomsudvikling, men på den anden side, har man så ikke sygdommen så lang tid. Det er også vigtigt at huske på at alle forløb er forskellige, og der er stadig mulighed for, at dit forløb er i den milde ende. Det at din MS evt. skulle have ligget latent mange år uden at give symptomer, er ikke noget der påvirker prognosen.