Gå til hovedindhold

Hvad er CIS

Spørgsmål

Jeg har fået konstateret CIS, altså forstadiet til sclerose. Jeg er i pillebehandling. Men jeg synes det er svært at finde ud af. Alt hvad man kan finde og får udleveret af lægerne er om multiple sclerose, men det er jo ikke det jeg har. Hvad skal jeg forvente? Hvordan ved jeg, om jeg får et attack? Og generelt hvordan skal jeg forholde mig, skal jeg tage hensyn til noget?

Svar

Jeg kan godt forstå, at det er svært at forholde sig til det med forstadie til sclerose. Men enhver sygdom har sin start, og kort fortalt kalder man ved sclerose 1. attak for klinisk isoleret syndrom. Hvis der findes forandring på MR-scanning af hjernen og i rygvæsken, a la dem man ser ved sclerose, kan man som hovedregel tilbydes attakforebyggende behandling som f.eks. Copaxone som i dit tilfælde.

CIS er så den ene yderpunkt på en skala, hvor man kan rykke frem til næste stadie, hvis man får nyt attak (verificeret ved speciallæge) og dermed har dissemineret sclerose (dvs. symptomer ikke kun spredt i sted, med også i tid). Så sygdomsmekanismen er den samme ved CIS som ved sclerose, og symptomerne er de samme, blot mindre spredte ved CIS. Behandlingen nedsætter risiko for nye attakker, men udelukker det ikke. Det er det der gør dig bekymret, gætter jeg på. Til gengæld vil man ofte kunne tilbydes yderligere behandling, da behandlingsmulighederne også er en trinraket. Derfor skal du ringe til din scleroseklinik, hvis du får nye symptomer af over 24 timers varighed, som du tror kan stamme fra hjernen eller rygmarven Jeg håber, du kan bruge illustrationen.