Gå til hovedindhold

Hun føles ikke som min mor mere

Spørgsmål

Jeg kunne godt tænke mig at vide lidt mere om sclerose, om hvordan psyken kan blive påvirket. Min mor har sclerose, og har haft det i efterhånden mange år. Jeg føler mig frustrueret, fordi jeg føler ikke, at hun er min mor længere. Hun holder ikke af sine børn mere, og foretrækker manden i hendes liv og dyrene. Hun kontakter aldrig hverken os eller sine venner. Hun kan hurtig virke stødt, hvis vi gasser hende. Hun bliver vred over ingenting. Hun drømmer meget om livet, men som ikke er særlig realistisk.
Kan en person med sclerose få demens lignende symptomer?
 

Svar

Tak for din mail, hvor du fortæller om den svære situation, som du og hele din familie står i. Det lyder som om, at det har været sådan længe, og det kan være meget at skulle blive ved med at rumme, at din mor har sclerose, at hun ændrer sig så meget og er kortluntet og humørsvingende. Vi hører om mange også voksne børn af mennesker med sclerose, der med god grund kan opleve de svære følelser som det at have en forælder med sclerose sætter gang i. Der er også mange børn af en forælder med sclerose, som gør sig mange af de samme tanker som dig som f.eks. oplevelsen af, at hun ikke rigtig er din mor længere. Det må være hårdt for dig at føle, at hun ikke holder af dig og sine andre børn mere. På den ene side kan jeg forestille mig, at du har medfølelse med din mor, og at du synes, at det er synd for hende. På den anden side kan det være, at du er vred på hende over, at hun ikke er der for dig på grund af hendes sygdom. Din mors humør svinger, og hun bliver nemt vred på grund af sygdommen, og hun siger måske ting til dig, som kan såre og ikke er i orden. Det er din gode ret at blive vred og provokeret over dette, og det er okay både at have medfølelse med din mor og være vred på hende samtidig.

Du spørger til din mors demenslignende symptomer og til de psykiske reaktioner, som man kan få i forbindelse med sclerose. De symptomer, som du beskriver, hos din mor: manglende empati for sine børn, mangel på realisme og vrede over ingenting er meget typiske symptomer for et menneske, der har haft sclerose i mange år og måske ikke har fået sclerosemedicin i hele sit sygdomsforløb. De fleste med sclerose kan opleve perioder med psykiske reaktioner som frustration og vrede over at have fået sygdommen og at skulle leve med den, og det er jo forståeligt. Det er sværere at forstå de ændringer af væremåde og personlighed, som skylder skader (plak), som sclerose kan give i hjernen. Og det virker som om, at det er sådanne organiske skader, som din mor døjer med. Du kan læse mere om disse skader og symptomer på vores hjemmeside Kognitive forandringer.

Det er vigtigt, at du ikke står alene med problemerne omkring din mor, men at du har nogen, som du kan betro dig til og tale med om problemet – kunne være andre i familien eller nogle gode venner. Det kan være svært at tale om disse ting, men jeg tænker stadig, at det vil være en god indgangsvinkel til at kunne klare det, da kommunikation kan gøre, at alle parter har mulighed for at forstå hinanden noget bedre. Du kan måske vise nogle i familien dette svar sammen med din mail, så det eventuelt kunne være en indgangsvinkel til at komme til at tale sammen om det hele. Hvis du synes, at det er svært og har brug for mere hjælp til problemerne omkring din mors sclerose, har du også mulighed for at benytte dig af den gratis psykologrådgivning. Psykologrådgivningens telefon er åben hver dag mellem kl. 11 og 12 på tlf. 36 46 36 46, og her har alle medlemmer mulighed for at få samtaler med en af psykologerne i dit område. Dette tilbud gælder naturligvis også for din mor og alle andre i familien. Og du er selvfølgelig til enhver tid velkommen til at maile til os igen.