Gå til hovedindhold

Hukommelsesproblemer hos studerende

Spørgsmål

Jeg er en pige på 22 år, der i oktober fik konstateret sclerose, efter et attak der lammede hele min venstre side. Til daglig studerer jeg jura og får min bachelor til sommer, dog har jeg efterfølgende haft rigtig svært ved at følge mit studie, og at læse til eksamen - som jeg gør lige nu - er næsten en umulighed for mig.

Jeg bliver lynhurtig træt i hovedet, og kan faktisk ikke koncentrerer mig mere end 30 minuter af gangen. Derudover har jeg simpelthen fået så svært ved at huske, hvad jeg har læst, og på nuværende tidspunkt føler jeg faktisk ikke at det giver nogen mening at læse op, da jeg overhovedet ikke kan huske noget af det.

Findes der nogen medicin der kan hjælpe mig med at få min koncentration, udholdenhed, og hukommelse tilbage? Og er det overhovedet realistisk for mig, at kunne komme til at gøre mit studie færdigt, og vil kunne varetage en fuld arbejdsdag hvor hovedet arbejder på højtryk?

Svar

Jeg forstår din bekymring. Dit studie er jo meget læsetungt med store stofmængder og udenadslære.

En mulighed kunne være at blive testet af en neuropsykolog og få en objektiv vurdering af de hukommelses- og koncentrationsproblemer du oplever. Det synes jeg, du skal foreslå på den scleroseklinik, der følger dig. Der er ikke nogen medicin som sådan for det, men ændrede læsevaner og andre tricks kan måske hjælpe. Det kan også være du kan få længere tid til dine eksaminer eller andre foranstaltninger på baggrund af din sygdom.

Hvis det er træthed/udtrætbarhed der er dominerende, kan man muligvis forsøge medicinsk behandling mod dette. Tal med din scleroselæge om din situation.