Gå til hovedindhold

Hudproblemer under behandling

Spørgsmål
Efter 8 år, først 3 år med Rebif og de sidste 5 år med Copazone, som har givet mig mærker i huden og slap hud, er mit spørgsmål, om jeg kan slippe for den daglige sprøjte? En bekendt som også har DS og har taget Copazone i en årrække, har fået oplyst, at hun er overgået til sekundær sclerose, og derfor ikke skal tage den daglige (læs: meget irriterende) sprøjte mere. Jeg fik diagnosen i 2000, og har ikke haft attakker siden 2003.
Svar

Både beta-interferon (Avonex, Betaferon og Rebif) og Copaxone kan give hudirritation, som givetvis kan være generende efter mange års behandling. Disse former for medicin har mindre effekt, hvis man efter et attakvist forløb har udviklet langsom forværring (sekundær progression). I så fald har man imidlertid kun mulighed for at dæmpe sygdommen med kraftig, immundæmpende medicin.

 

Det er vanskeligt at sige, hvad der vil ske, hvis du stopper med medicinen, men hvis dine bivirkninger er meget generende synes jeg du skal diskutere med din skleroselæge, om man kan holde pause med medicinen og eventuelt foretage MR-scanninger for at se, om der er ro i sygdommen.