Gå til hovedindhold

Hormonbehandling

Spørgsmål
Jeg har haft sclerose siden efteråret 1998 og det har været et meget mildt forløb.

Jeg startede på Avonex i ca. 2002 og stoppede igen i december 2004, da vi planlagde familieforøgelse. I juli 2006 oplevede jeg så, efter stort stress på grund af bryllup og efterfølgende udlandsrejse, føleforstyrrelser i relativt høj grad.

I december 2006 begyndte vi i fertilitetsbehandling, da planerne ikke gik helt som vi gerne ville. Vi har lige haft sidste forsøg i det private (uden held) og i de godt 3 år har der været en rigtig god ro omkring min sclerose, på trods af at jeg ikke har fået medicin.

Nu har jeg så fået de voldsomste føleforstyrrelser hidtil.

Det er lidt påfaldende, at de sidste år med mange hormoner, prednisolon. p-piller osv. har holdt sygdommen i ave og at det nu, efter afsluttede behandlinger, pludseligt går amok. Kan det have noget på sig?

Jeg skal da gerne spise nogle hormoner hver måned, hvis det kan holde sygdomsaktiviteten væk.

Kan jeg desuden gøre noget, for at bedre min nuværende situation? Kuren med binyrebark-hormon hjælper jo ikke på føleforstyrelser, så er det noget andet jeg kan gøre?
Svar
Der er fortsat ingen entydige svar på om kønshormoner (østrogener, progesteroner og testosteron) er reelle behandlingsmuligheder ved MS. Der er dog en række forsøg i gang, der søger at belyse dette.

Hvis din MS ikke er under kontrol, bør du starte sygdomsdæmpende behandling med interferon beta eller glatiramer acetat. Effekten af interferon beta kan øges betydeligt, ved samtidig behandling med binyrebark-hormon hver måned og du bør kontakte din scleroselæge, for at få råd og vejledning i den forbindelse.

Hvis dit seneste attak er begyndt for mindre end 4-6 uger siden, er der stadig grund til at tro, at attakbehandling med binyrebark-hormon vil kunne hjælpe på symptomerne.