Homocystein 2
d. 22 november 2009

Jeg har fået taget en blodprøve hos egen læge, for at få målt mine vitamin-niveauer. Svaret ser således ud:

P-Albumin 44 g/l GV.: 36 - 48

P-Amylase 52 U/l GV.: 25 - 120

P-Calcium,total 2.31 mmol/l GV.: 2.15 - 2.51

P-Creatininium 57 µmol/l GV.: 50 - 90

P-CRP (C-Reaktivt Protein) 3.3 mg/l GV.: - <8

P-Jern 10 µmol/l GV.: 9 - 34

P-Kalium 3.9 mmol/l GV.: 3.6 - 5.0

P-Natrium 140 mmol/l GV.: 137 - 145

P-Transferrin 31 µmol/l GV.: 27 - 49

P-B12 (Cobalaminer) 400 pmol/l GV.: 140 - 780

P-Folat 33 nmol/l GV.: >5.5 -

P-Gamma-glutamyl transferase 37 U/l GV.: 10 - 45

P-Glukose 6.9 mmol/l GV.: 4.2 - 6.3

P-LD (Lactat-dehydrogenase) 158 U/l GV.: 105 - 205

P-TSH, Thyrotropin 0.956 10^-3i.e/l GV.: 0.4 - 4.0

Pt-Transferrin mætning, fraktion 0.16 _ GV.: 0.10 - 0.50

P-Homocystein 8.2 µmol/l GV.: - <15.0


Disse tal er jo lidt sort snak for en "amatør" som mig, hvorfor jeg vil høre dig, om du kan hjælpe mig med at vurdere om der er noget at sætte fingre på og eventuelt forklare resultaterne lidt for mig?

Jeg har lagt min kost om og spiser dagligt: 1 multi-vitamin + 1 mega B + 1 C-syreneutral + 5 mg Møllers Tran med D-vitamin. Er der noget jeg kan gøre bedre/mindre?

Jeg var ikke fastende ved blodprøven, hvilket nok har påvirket mit blodsukker lidt.

Er der desuden andet man kan få målt, som kunne være relevant i forbindelse med sclerose?

De fleste af de blodprøver du har fået taget ligger uden for det område, hvor jeg kan give dig gode råd, så her må du spørge din egen læge til råds, der har valgt blodprøverne og givetvis også gerne vil kommentere dem for dig.

Som du selv nævner er glucose givetvis forhøjet, fordi du ikke var fastende ved blodprøvetagning.

For homocystein er der på din blodprøveseddel ikke angivet nogle grænseværdier. De fleste laboratorier benytter en dansk undersøgelse som reference, det vil sige at mænd og kvinder under 30 år skal have værdier for homocystein liggende mellem 4,5-8 micromol/l, kvinder på 30-60 år også 4,5-8 micromol/l, mænd på 30-60 år 5,8-11,2 micromol/l og mænd og kvinder over 60 år 5,8-11,9 micromol/l.

Hvis din homocystein er forhøjet i forhold til din aldersgruppe er det et tegn på mangel på B-vitaminer og tallene vil ofte rettes med indtag af, for eksempel, Multi-B med blandt andet vitamin B12, folinsyre og vitamin B6.

Af dit brev forstår jeg du tager: 1 multi-vitamin + 1 mega B + 1 C-syreneutral + 5 mg Møllers Tran med D-vitamin.

Ud fra de blodprøver du har fået taget kan jeg ikke vurdere dine tal yderligere.

Du kunne supplere dine blodprøver med en måling af vitamin D3 (25-hydroxy-D) via egen læge eller neurologisk klinik. Dette tal bør ligge på 70-80 nmol/l - ja nogle mener lidt højere, det vil sige på 100 nmol/l for vitamin D3.

I øvrigt skal blodprøveværdier altid sammenholdes med dine symptomer, som eventuelle føleforstyrrelser, muskelsvaghed og muskeltræthed.

Skrevet d. 22 november 2009