Gå til hovedindhold

Holddeltager der har sclerose

Spørgsmål

Jeg er uddannet afspændingspædagog og skal begynde et hold . I den forbindelse har en kvinde på 37 år, der for nyligt har fået konstateret sclerose, meldt sig på holdet.

Jeg har anbefalet hende at snakke med sin fysioterapeut, om hvilke hensyn hun skal tage.

Jeg møder hende først når holdet går i gang, men er der noget særligt, du mener, jeg skal tage hensyn til, i forhold til hendes sclerose?

Det er, som sagt, holdtræning, som vil bestå udendørs-styrke, kondition og stræk.

Svar

Når man lige har fået konstateret sclerose er der mange nye ting at forholde sig til. Kroppen reagerer ikke som tidligere og der kan være mange forskellige symptomer. Hvilke din holddeltager har, ved hverken du eller jeg. Et af de mest almindelige symptomer er dog udtrætning. Ikke træthed efter træning, som mange kender, men en mere længerevarende træthed.

Som scleroseramt kan man have gode dage, hvor man kan presse kroppen mere og andre dage, hvor man hurtigere får symptomer. Det svære er, at man sjældent ved det på forhånd, så det er meget et spørgsmål om at lytte til sin krop og respektere dens signaler.

Jeg vil anbefale dig at få en snak med hende inden/efter den første gangs træning. Vejled hende i at tage pauser, såfremt hun bliver træt. Bed hende mærke efter, hvordan hun havde det dagen efter træningen. Hvis hun havde det godt kan hun godt presse sig selv mere næste gang. Hvis hun var mere træt skal hun tage den mere med ro den næste gang.

Hvis hun har få symptomer, kan hun sikkert klare meget af styrketræningen, men hvis hun har flere synlige symptomer, kan hård styrketræning være for belastende.

Du kan vejlede hende i forhold til hvilke øvelser der især er fysisk krævende og hvor hun skal tage den mere med ro.

Hvis du kan se, at hun begynder at kompensere, vil det være fint at guide hende i, hvordan øvelsen skal udføres korrekt. Med sclerose er det vigtigt, at der er kvalitet i de bevægelser man udfører, frem for kvantitet, hvor man knokler derudaf i et forkert bevægemønster.

Balance og koordination vil hun have god gavn af at træne, hvilket der er rig mulighed for, når det er i naturen.

Hvis du, når du har mødt hende nogle gange, har flere konkrete spørgsmål, er du velkommen til at stille disse.