Gå til hovedindhold

Hjerneskade og MS

Spørgsmål

Jeg skriver fordi min lillebror fik konstateret sclerose som 22 årig. Det gik rigtig stærkt ned ad bakke for ham, og i dag er han hjerneskadet. Han har intet sprog tilbage, og behøver hjælp til alt (han sidder også i kørestol).

Jeg læser sjældent at sclerosen gør folk hjerneskadede i løbet af så kort tid, som det skete for min lillebror - er det sjældent dette sker?

Vi ved ikke om han kender os mere eller hvad han tænker og føler, hvilket selvfølgelig gør mig utrolig ked af det. Jeg har meget svært ved at forholde mig til det faktum, at han muligvis ikke kan kende mig mere. Når jeg besøger ham taler og taler jeg, men får jo ikke respons på noget. Kun når han hører musik fra "hans ungdom" kan der komme et enkelt ord.

Jeg vil derfor rigtig gerne om du kan fortælle mig lidt omkring hjerneskade og sclerose?

Svar

Ja, det er meget hårdt, når ens nære og kære rammes af svær sygdom, og nok allermest hårdt, når hjerneskaden bliver så svær, at personen ikke længere genkender sine nærmeste.

Der er desværre nogle personer med multipel sklerose (MS), som har et meget aggressivt sygdomsforløb, hvor både de fysiske og de mentale symptomer forværres over kort tid. Evnen til at genkende de personer, der står én nærmest, kan svækkes i varierende grad og i lighed med andre mentale symptomer svinge, således at der indimellem kan være glimt af
genkendelse.

Det er ikke til at vide, hvad der eventuelt måtte være af tanker og følelser bag den tavse væremåde. Men det lyder til, at din bror reagerer, når han hører noget bestemt musik. Er der i denne sammenhæng lidt smil eller øjenkontakt, der siger noget om, hvordan han har det i situationen? Nogle gange kan en lille smule kropssprog fortælle noget om, hvordan personen befinder sig her-og-nu, for eksempel ved at se på om personen virker afslappet eller anspændt i krop eller i ansigt.

I nogle tilfælde vil omgivelserne føle, at de står helt på bar bund, fordi der ikke er nogen synlige reaktioner. Du kan eventuelt tale med det personale, som passer og plejer din bror, omkring deres oplevelse af ham. Det kan også være rart at tale med nogen, der kender din bror.