Gå til hovedindhold

Hjemmehjælp og hunde

Spørgsmål

Hvilke rettigheder har en borger, hvis en kommune træffer en generel beslutning om at husdyr (hunde) skal være i et aflukket rum, mens hjemmehjælpen er tilstede?

Kan kommunen forpligte borgeren til at købe et gitter for at afspærre en del af stuen til hunden? Og i hvilket omfang må personalet uden samtykke fra borgeren bestille et gitter på vegne af borgeren? Hvem kan borgerne i givet fald henvende sig til for juridisk hjælp?

Svar

Indledningsvist kan jeg oplyse dig, at kommunen har ret til at stille krav om, at hunden skal være lukket inde ved hjemmehjælpens besøg. Dette er af hensyn til hjemmehjælpen. Som udgangspunkt handler det dog om at finde en løsning, som alle parter kan acceptere og leve med.

Jeg kan forstå på dit spørgsmål, at kommunen har stillet krav om et gitter i stuen. Dette er måske fordi der ikke er andre løsninger. Hvis det er tilfældet, er det min vurdering, at kommunen kan forlange, at borgeren bekoster gitteret.

Kommunen må som udgangspunkt ikke blot bestille et gitter uden borgerens samtykke. Hvis det imidlertid ikke er lykkedes at finde en fælles løsning, og såfremt borgeren ikke har sørget for, at der kommer styr på forholdene, kan kommunen være tvunget til at handle egenrådigt. Alternativet er jo, at der ikke kommer hjemmehjælp.

Borgeren kan altid søge gratis juridisk rådgivning. Denne finder man ofte på det lokale bibliotek. Ellers er der Retshjælpen i København eller Århus.