Gå til hovedindhold

Hjælp fra ægtefælle

Spørgsmål

Jeg skriver til dig, idet forholdet til min ægtefælle er ved at gå i stykker. Han rejser en del samtidig med at han går til en del aktiviteter i sin fritid.

Hvis jeg spørger pænt om han vil vaske gardiner, vaske gulvet eller støvsuge er der ikke meget hjælp at hente (vi har hjælp til rengøring hver 14. dag). Jeg ligger i sengen meget af tiden, så jeg kan ikke gøre noget som helst.

Han kører desuden i min bil, men tilbyder aldrig at køre en tur med mig. Hvad kan jeg gøre for at bedre den situation jeg/vi befinder os i?

Svar

Det lyder som om, at tingene er rigtig svære for dig i øjeblikket, og jeg synes, at det er godt, at du har kontaktet os.

Jeg forstår din mail sådan, at du føler dig ladt alene med en del ting i dit ægteskab, og det er svært at få talt med din mand om problemerne, hvilket gør, at du er bange for, om dit ægteskab er ved at gå i stykker.

Når man har fået sclerose, er det på mange måder så stor en omvæltning, at mange får en oplevelse af at være alene med sygdommen, ligesom det er nemt for omgivelserne at komme til at forstærke dette, hvis man ikke får talt med hinanden om alle de tanker og følelser, der opstår.

Det lyder som om, at du har en del tanker, som det er svært at dele med din mand, enten fordi at han ikke hører dem, eller fordi, at de er svære for dig at tale om.

Du skriver, at din mand rejser en del og desuden går til en del. Synes du, det er for meget? Hvis ja, ved han, at du synes det? Ellers kunne du prøve at sige det til ham og foreslå, at I lavede nogle ting sammen. Er der nogle ting, du gerne vil, som du kunne foreslå?

Jeg tænker også på, om du har kontakt med familie, der besøger dig/jer, når din mand er ude at rejse eller er af sted til noget. Det er jo vigtigt for alle mennesker at have nogle sociale kontakter, der kan hjælpe én til at føle, at man har et godt og meningsfuldt liv.

Jeg tænker, at det kunne være en god idé at få talt noget mere med din mand og jeres situation. Du kunne få hjælp til dette ved at bruge Scleroseforeningens psykologordning. Du kan hver dag mellem kl. 11 og kl. 12 ringe ind til psykologerne i Scleroseforeningen på vores hovednummer 36 46 36 46 og blive henvist til en psykolog i dit område.

Der er der mulighed for, at du og din mand kan komme sammen til nogle samtaler hos en af vores psykologer.

Hvis din mand ikke ønsker at tale med en psykolog, kunne det alligevel være en god ide, at du selv får talt om, hvordan det går dig på, at jeres indbyrdes kommunikation ikke er så god. Måske kunne din mand blive motiveret på et senere tidspunkt, hvis du får det bedre, og han kan se, at det hjælper dig.

Måske kunne du vise ham dette svar.

Jeg håber, at dette kan være med til at hjælpe dig og jer videre.

Dorte Larsen, psykolog