Gå til hovedindhold

Hjælp, der brænder en vrede i mig

Spørgsmål

Jeg har haft sclerose i lidt over 15 år. Jeg havde, som følge af min sygdom, en del attakker i starten, men heldigvis har jeg (7-9-13) ikke haft noget i 2½ år.

Alt er godt; jeg har en dejlig kæreste, gode forældre, et godt arbejde, drømmeboligen, bil - alt er altså tilsyneladende godt - MEN i lidt under år har jeg ikke kunne styre mit temperament. Det er som om at vreden brænder inde i mig og jeg overhovedet ikke kan kontrollere det. Det går ud over mig selv og mine omgivelser.

Er det noget I kan hjælpe mig med at få bugt med?

Svar

Du skriver at du har haft sclerose i 15 år, men at alt alligevel er godt. Du har meget at glæde dig over og skriver at du på alle områder er tilfreds i dit liv. Alligevel har du det som om vreden brænder inde i dig og at du i lidt over et år ikke har kunnet styre dit temperament.

Jeg fornemmer også at du er bange for hvad denne ukontrollerbare vrede kan afstedkomme og at du er bange for den destruktivitet, som vreden kan medføre. Den er med andre ord ikke nogen god kraft i dit liv, som hjælper dig med at navigere og mærke når noget er for meget.

Uden at jeg kender din historie i øvrigt, kunne det lyde som om at vreden måske mere er et sclerosesymptom end en naturlig reaktion på forhold i dit liv, som reelt kan fremkalde vrede. En del scleroseramte vil kunne nikke genkendende til dette at der opstår ustyrlige følelser af vrede og/eller tristhed, som ikke kan henføres til frustrerende oplevelser.

Medicin til behandling af sclerosesymptomer kan i nogle tilfælde give forbigående ændringer af væremåde eller humør. Du bør derfor allerførst tale med den læge, der ordinerer din medicin, om hvorcidt dette kunne være årsagen.

For nogen skyldes ændringer i væremåde og humør forandringer i forbindelse med sygdomsprocesser (scleroseplak) i hjernen og her kan medicin derfor komme på tale til at afhjælpe problemet.

Antidepressiv medicin kan for eksempel have en god effekt hos personer, der har svært ved at styre deres følelser. Men det er selvfølgelig kun noget som kan komme på tale, når man sammen med en scleroseekspert har vurderet at der ikke ligger uforarbejdede og uerkendte problemer til baggrund for vreden.

Jeg vil derfor foreslå dig at tale med en af vores psykologer om dit problem, så I sammen kan indkredse hvad der kan gøres. Under alle omstændigheder har du brug for strategier til at håndtere din vrede, så kontakt vores psykologer her i Scleroseforeningen: Du kan ringe dagligt mellem 11.00-12.00 og få kontakt med din lokale psykolog herigennem.