Hestemælk
d. 26 december 2009

Min svigerinde, der er hårdt ramt af sklerose, er af sin hjælper blevet anbefalet at prøve hestemælk, da det skulle hjælpe på/mod sklerose.

Jeg har desværre ikke kunne finde belæg for at dette skulle være tilfældet, efter søgning på nettet - men er der noget om snakken? Det eneste, jeg kan finde, er Equilac mod psoriasis, og det er jo en helt anden ting.

Desværre har jeg ikke kendskab til at hestemælk skulle være virkningsfuldt overfor sclerose.

Men der er jo en lang række andre tiltag, der er mulige at igangsætte, hvis mod og kræfter er til det. Nedenstående er et svar, jeg tidligere har givet en anden spørger. Svaret giver en række forslag til tiltag, som jeg håber vil kunne hjælpe din svigerinde:

"Spørgsmål:

Jeg har MS og har i en periode været fuldstændig lammet i begge ben. Jeg har hverken kunne bevæge eller mærke noget som helst - selv min blære har været lammet, så sygeplejerskerne har SIKDiagnostik og behandling af Multiple Sclerosepraktisk klinisk vejledning' udgivet af Dansk Selskab for Forskning i Multiple Sklerose, 2005) - og det kan betyde føleforstyrrelser.

Det er vigtigt at få undersøgt og i givet fald ændret ens niveau af vitamin B12. Mangel på D-vitamin ses hyppigt i forårsmånederne, fordi det er meget længe siden solen har skinnet på huden. Mangel på D-vitamin kan give muskelsvaghed og ledsmerter. Om D-vitaminniveauet kan opretholdes vinteren over, er betinget af at man jævnligt spiser fede fisk, men må ofte suppleres af vitamin D som kosttilskud (i form af vitamin D3).

Solen er meget lidt på himlen om vinteren på vore breddegrader. Desuden bliver huden, efterhånden som vi bliver ældre, dårligere til at danne D-vitamin. Desuden skal man ikke gå helt tildækket om sommeren, for at få mest ud af solens stråler i denne sammenhæng. Vær dog samtidig opmærksom på, at følge rådene om ikke at være i middagssolen uden solbeskyttelse.

Sygdommen sclerose er ofte forbundet med en række næringsstofmangler. For at få overblik over om det gælder i din situation, vil jeg opfordre dig til at kontakte egen læge og få undersøgt følgende:   Via egen læge undersøges for:

* folinsyre/folat (erytrocytfolat)* p-cobalamin (vitamin B12) idet scleroseramte ofte er i underskud af B-vitaminer, især B-12 vitamin.* homocysteinHomocystein, som et et lille protein, der kan ophobes i blodårerne som følge af B-vitaminmangel.* D-vitamin (25-hydroxyvitaminD) D3 eller 25-OH-D, idet mangel på D-vitamin ofte ses i forbindelse med sclerose. Derudover skal man venligst bede om en kopi af analysesvar fra lægen.

Er man i væsentlig mangel på de angivne vitaminer er det en god idé at blive suppleret af kosttilskud, for at få niveauet op så hurtigt som muligt.

Gode kilder til vitamin B12 er: Torskerogn, både den rå fra fiskehandleren og den fra dåse, sardin, kippers i olie, kogt krabbe, muslinger, torskelever, sild, laks og havørred.

Gode kilder til vitamin D er: Torskelevertran, fede fisk som laks, ål, hellefisk, sild, sardin og makrel samt torskerogn.

Disse vitaminer skal selvfølgelig ses i sammenhæng med en kost, der baserer sig på en MS-kost. Detet betyder, at der fortsat er opmærksomhed på at begrænse mængden af mættet fedt fra det røde kød (okse, svin og lam) og fede mælkeprodukter, samt at spise grønsager og noget frugt.

Der er udenlandske kostråd til scleroseramte, som også omfatter glutenfri kost, det vil sige at man ikke spiser hvede, rug, havre og byg i sin kost. For en række scleroseramte giver det mere energi og bedre koordinationsevne.

I det små kan man jo starte med at udelukke hvede fra sin kost, som er den mest glutenrige kornsort. Det er selvfølgelig besværlig, især i starten, idet der er hvede i mange fødevarer. Men man kan jo, i første omgang, udelukke hvidt brød og groft hvedebrød samt kager. Der er også hvede i almindelig pasta og grovpasta. I de bløde rugbrød, som softkernerugbrød, er der også hvede, men der findes rugbrød uden hvede, for eksempel Hedebagerens rugbrød fra Irma.

Spørg eventuelt hos den butik du køber ind i, sådan at de kan hjælpe dig med at finde frem til et rugbrød uden hvede. Generelt sagt vil rugbrød altid være et bedre valg end franskbrød."

Skrevet d. 26 december 2009