Gå til hovedindhold

Hårfarvning og sclerose

Spørgsmål

Jeg har fået af vide at det er farligt, at jeg får farvet mit hår, fordi jeg har sclerose, er det rigtigt? Og da jeg har sort-brunt hår bliver jeg nød til at afblege det først. Er det så okay at jeg afbleger det først hos en frisør?

Jeg tager hele tiden neglelak på, er det farligt for sclerose ?
 

Svar

Det er et interessant spørgsmål. Hårfarvningsmidler indeholder næsten altid mange kemikalier. Forbrugerbladet Tænk har lavet en undersøgelse, hvor testvinderen var et produkt Herbal Hair Color fra Longona, men undersøgelsen er ikke helt ny og dermed ikke opdateret.

Forskning på Gentofte Hospital har vist at indholdsstoffet phenylenediamine (PPD), som er udbredt i hårfarvemidler og som typisk - men ikke udelukkende - findes i mørke og rødlige farver, kan påvirke immunsystemet. Det er påvirkning af et signalstof Il-6 og kan teoretisk have en ugunstig effekt på autoimmune sygdomme som multipel sclerose. Idet hårfarvningsmidler generelt er ugunstige for kroppen og tilmed har en mulig skadelig virkning på immunsystemet ved multipel sclerose, vil jeg ikke anbefale at dig at bruge hårfarvningsmidler. Afblegning foregår også med kemikalier, men mig bekendt er der ikke sammenhæng med sclerose hvad det angår, ej heller med neglelak.