Gå til hovedindhold

Har min datter MS

Spørgsmål
Jeg har med stor interesse læst artiklen "Børn og Unge får også sclerose" i sidste nummer af Magasinet samt hørt omtalen i radioavisen umiddelbart efter.

Jeg har selv mild sclerose konstateret for 5 år siden, min far har sclerose konstateret i meget sen alder (+60 år), og jeg har en datter på 8 år, som oplever kraftige hovedpiner, synsforstyrrelser og føleforstyrrelser i højre arm, derudover har jeg lagt mærke til dårlig balance, sjusket håndskrift, svært ved at klar mange indtryk og stress samt problemer med at løbe og lave fysisk aktivitet i perioder.

Hun blev henvist til sygehusets børneambulatorium, da egen læge mente det var migræne. Jeg bad dem tage min sygdom i betragtning, hvilket de gjorde under stor protest, dog henviste de os til MR skanning, som blev foretaget for knap 3 uger siden, vi har endnu ikke modtaget svar derfra. Men min bekymring går på, om jeg bliver taget alvorligt. Er symptomerne altid de samme som hos voksne? Skal jeg lade mig "nøjes" med et resultat som hedder migræne, eller skal jeg få hende undersøgt andet sted?
Svar
Jeg kan godt forstå, at du er bekymret, hvis der er to tilfælde af MS i familien og din datter har neurologiske symptomer.

Hvis et af de væsentligste symptomer hun har er hovedpine, der ikke er et MS symptom, er der god grund til at overveje andre årsager, f.eks. migræne. Hvis din datter får lavet en MR skanning, og det lyder som om det er det rigtige at gøre, kan MS udelukkes med meget stor nøjagtighed. Hos børn starter MS med samme symptomer som hos voksne, bortset fra at synsnervebetændelse (synssvækkelse og sløret syn) er mere hyppigt. Det er dog ikke altid, at børnene kan sætte ord på deres symptomer og derfor er det rigtigt, at børnelægerne undersøger hende, da de er vant til at tolke symptomer hos børn.