Gå til hovedindhold

Har min datter et attak

Spørgsmål

Min datter fik konstateret MS for et år siden, som startede med føleforstyrrelser. Hun er nu på Tecfidera, og det går indtil videre godt. Hun har nu i omkring 14 dage gået og været ret svimmel, hvor alting sejler. Det undrer os, at der ikke står noget om svimmelhed i indlægssedlen til pillerne.

Hun fik ved en undersøgelse konstateret, at hun havde en voldsom blærebetændelse, som hun nu har fået penicilin for. Hun bliver først scannet om en måned. Vil det ændre og eventuelt forværre et attack, hvis der går op til en måned inden en scanning, eller er det uden betydning?

Svar

Hvis din datter er blevet svimmel efter opstart af Tecfidera, er det en bivirkning, der med al sandsynlighed vil fortage sig indenfor kort tid. Svimmelhed er et ukarakteristisk symptom, hvilket vil sige, at man kan føle sig svimmel af rigtig mange forskellige årsager. Derfor kan det være den grundlæggende årsag og ikke det sekundære symptom (svimmelheden), som er anført i indlægssedlen. F.eks. kan man blive svimmel, hvis man har diarré, fordi man taber væske. Hvis svimmelheden er startet umiddelbart efter Tecfidera opstart, må man formode, at det er en fysiologisk reaktion på behandlingen. I sidste ende vil vurderingen af dette være en lægelig opgave.

Blærebetændelse kan også give forværring af MS symptomer, og kan derfor muligvis også forklare forværringen. Hvorvidt din datter kan have et attak og evt. skal have behandling herfor, er en afgørelse hendes neurolog skal tage ud fra hendes symptomer, og er sædvanligvis ikke noget man bruger en MR skanning til at vurdere.