Gå til hovedindhold

Har jeg symptomer på sclerose

Spørgsmål

Jeg er en mand på 37 år, som for ca. to måneder siden pludselig fik flimmeret for øjnene, så så jeg dobbelt og det trak ned i min tand, det varede nok 20 sek., men jeg ringede til lægen, og han sendt mig på sygehuset, hvor de tog en masse prøver, men kunne ikke finde noget. I en prøve i rygmarven var mine tal forhøjet - mener de sagde de lå på 12. MR-scanningen vidste en plet i hjernen, den lå ved lillehjernen, mener jeg lægen sagde. Jeg skal til en ny MR-sanning om 6 måneder, for af se om det har udviklet sig. 

Lægen sagde at jeg pt. ikke har nogen symptomer på sclerose, men hvad er risikoen for at det udvikler sig? 

Jeg synes også, at jeg er svimmel og får nogen gange noget i mit synsfelt, regnbue farver i takker og nogen gange låser mit syn, det varer i 4-5 min.

Svar

Enhver sygdom har sin start, og dit symptom kan være 1. symptom på sclerose. Det kalder man et klinisk isoleret syndrom (CIS). Nogle, men langtfra alle sådanne patienter udvikler senere symptomer på sclerose. Så hvis du får nye symptomer, som du mener kan stamme fra centralnervesystemet, skal du søge læge. Du er blevet tilbudt en ny MR scanning af hjernen, så man kan se om der kommer nye pletter på de 6 måneder.

Hvis læsionen sidder i/tæt på lillehjernen kan den godt forårsage svimmelhed/balancebesvær. 

Med hensyn til synet synes jeg, du skal blive set af en øjenlæge snarest. Det lyder ikke som relateret til sclerose, hverken på symptom eller varighed, men regnbuesyn kan være et symptom på f.eks. forhøjet tryk i øjet (glaukom).
Husk du behøver ikke en henvisning fra egen læge til en øjenlæge.