Gå til hovedindhold

Har jeg sclerose

Spørgsmål
Jeg er ved at blive udredt for sclerose p.g.a. føleforstyrrelser i huden og smerter i højre arm, ben og under fødderne.
Jeg har fået hoved og ryg MR-scannet, og lægen skriver at scanningen ikke viser tegn til rygmarvspåvirkning, og at der ikke er noget på hjernescanningen, men at man fortsætter udredningen.
Jeg har idag været til lumbalpunktur, og skal nu vente yderligere 3 uger på de næste undersøgelser, og sikkert nok endnu en uge før jeg kan få svar. Det er rigtig længe at gå og vente, især når man har det dårligt med mange smerter og en enorm træthed. 

Jeg er i tvivl om diagnosen kan stilles ud fra symptomerne alene, eller skal nogen af undersøgelserne vise tegn på MS?   

Ikke at jeg absolut ønsker mig at få diagnosen MS, men man kan nå så langt ud, at man bare ønsker en eller anden form for afklaring og at komme i behandling.
Svar
Principielt kan man godt stille diagnosen multipel sklerose (MS), alene udfra symptomerne og den kliniske neurologiske undersøgelse. Hvis man har haft flere tilfælde med karakteristiske sklerosesymptomer, på forskellige tidspunkter og fra forskellige steder på kroppen, opfylder man de klassiske kriterier for at stille diagnosen MS. 
De undersøgelser, man støtter sig til for at underbygge denne diagnose, er sædvanligvis MR-skanning, der er den mest følsomme (ca. 95 procent), samt rygmarvsvæske og neurofysiologiske undersøgelser af nerveledningen i centralnervesystemet (VEP, MEP, SSEP). 

I praksis bekræftes diagnosen ved MR-skanning, samt rygmarvsvæske og neurofysiologiske undersøgelser af nerveledningshastighed i centralnervesystemet (VEP, MEP, SSEP). Hvis alle disse undersøgelser er normale, må man grundigt overveje diagnosens gyldighed.
Jeg har personligt aldrig oplevet, at diagnosen MS er stillet, hvis alle undersøgelser er normale.  

Det er derfor vigtigt, at du fuldfører de øvrige undersøgelser i udredningsprogrammet, så man har alle de nødvendige informationer, når man skal afgøre, om du har sklerose, eller du måske fejler noget andet.