Gå til hovedindhold

Har jeg sclerose

Spørgsmål
Kan man på baggrund af følgende stille diagnosen scleose og skal der, i så fald, indledes behandling:

En kvinde på 35 år, ingen symptomer. Er blevet scannet for udelukkelse af patologiske forhold i hjernen, i forbindelse med migræne-konsultation på privathospital. I hjernen fandt man otte plaks karakteristiske i form og belligenhed. ingen i rygmarven. Rygmarvsvæske viser oliogonale bånd. Øjentest og øvrige neurologiske test var normale.

Scanning nummer to, som foretages efter 4 måneder, viser tilkomst af to plaks i hjernen. Rygmarvsvæsen er normal. Stadig ingen symptomer.
Svar
For at vurdere dine symptomer i diagnostisk øjemed kræves en grundig udspørgen og neurologisk undersøgelse og det vil være forkert at besvare dit spørgsmål på andet grundlag.

Generelt kan jeg sige, at hvis der har været flere tilfælde med karakteristiske sklerosesymptomer, på forskellige tidspunkter og fra forskellige steder på kroppen, kan diagnosen dissemineret sklerose stilles i henhold til de klassiske kriterier.

De undersøgelser, man støtter sig til for at underbygge denne diagnose, er sædvanligvis MR-skanning, der er den mest følsomme (ca. 95 procent), samt rygmarvsvæske og neurofysiologiske undersøgelser af nerveledningshastighed i centralnervesystemet (VEP, MEP, SSEP). Hvis der kun har været é attak kræves, at der på en ny MR-skanning, er set udvikling af nye plak.

Vedrørende behandling, vil der altid blive taget stilling til dette på individuel basis.