Gå til hovedindhold

Har jeg kognitive problemer som følge af sclerose

Spørgsmål

Jeg har fået diagnosticeret attakvis sclerose for ca. 4 måneder siden og har haft diverse attakker. Har været blind på det ene øje, "stød" i læber og fingre og haft en ubrugelig arm. Jeg får Avonex og er ovre bivirkningerne nu. Har læst en milliard af spørgsmålene herinde om kognitive problemer, for det er det eneste jeg har, men det virker som om at de kognitive problemer jeg har, ikke burde være der når jeg "kun" har attakvis.

Jeg har UTROLIGT svært ved at huske, selv navnet på min kæreste, hvad jeg foretog mig i går osv. Jeg siger tit et helt forkert ord end min intention er. Jeg har svært ved at skelne mellem virkelighed, og noget jeg har drømt. Jeg oplever også træthed og udkørthed, specielt når jeg har haft en aktiv dag. Jo flere ting jeg glemmer på en dag, i jo dårligere humør bliver jeg. Mine humørændringer er ekstreme, og jeg får tit at vide, at jeg er sur, men når man bare prøver at huske, hvad det lige var man ville eller skulle så har man jo ikke en chance.

Min læge på scleroseklinikken i Odense sagde at, jeg havde mange "sorte huller" i min hjerne. Jeg har for 2 år siden fået lavet en psyk-test af en psykolog, og den viste at min arbejdshukommelse er på sinkeniveau, kan det være sclerosen som ikke var opdaget endnu? Testen viste også at jeg, bortset fra det, var forholdsvist "klog", med en IQ på 126. Føler at jeg overdiagnosticerer mig selv, og panikker lidt, men det vil give meget mere mening for mig hvis det "bare" er pga sclerosen. Kan du hjælpe mig lidt med alle mine spørgsmål?

Svar

Tak for din mail, hvor du beskriver nogle af de første sclerose symptomer, du har haft, og som åbenbart er svundet, så du nu ”kun” oplever at have kognitive problemer. Du skriver, at de kognitive problemer ikke burde være dér, når du kun har den attakvise sclerose.

Men jeg synes det er spørgsmålet, om du overhovedet har kognitive problemer som en del af sclerosen eller, om det, du oplever i øjeblikket, er symptomer på, at du er i krise? Det er meget kort tid siden, du fik diagnosen (4 mdr). Når man er i krise, kan man netop have symptomer, der ligner kognitive problemer men udspringer af helt andre årsager. Det er psykens måde at reagere på, når noget er (for) overvældende.

Nogle af de ting, vi ofte hører her som udtryk for krise, er bla.: at det hele virker uvirkeligt, er det mig, der oplever, det her, eller er det bare en ond drøm. At man er ukoncentreret og dermed også påvirket på sin hukommelse; mange oplever at de ikke kan huske ”fra næse til mund”, at man ikke kan finde ordene, fordi man slet ikke er nærværende – ens tanker er et andet sted, at man svinger humørmæssigt op og ned og selvfølgelig bliver enorm træt.

Du skriver også, at du fik lavet en neuropsykologisk test for 2 år siden, der viste at din arbejdshukommelse var nedsat – og det kan godt være, at sclerosen ikke var opdaget på det tidspunkt, men alligevel har spillet ind på testresultatet. Det kan neuropsykologen vurdere og give dig et svar på, men jeg synes det er vigtigt, at du medtænker, hvordan du har reageret på al det, der er sket de sidste par år og før du ”er landet” med den nye situation at have fået sclerose, er det svært at sige i hvilket omfang, du evt. har kognitive problemer af sclerosen.