Gå til hovedindhold

Har jeg en diagnose

Spørgsmål

Jeg er lige kommet hjem fra sygehuset, og en masse spørgsmål har pludselig meldt sig. Jeg fik før jul lavet en MR scanning, den viste mange pletter, spredt i hele hjernen. Lægen forsøgte en lumbal punktur, som ikke lykkedes da jeg har en skade i ryggen. Han kom til stuegang, og fortalte at han ville sende henvisning til neurolog, da alt i MR scanningen og symptomerne pegede på MS. Jeg spurgte ham om det blev diagnosen, dertil svarede han, at det var han sikker på, men at jeg alligevel skulle til neurologen. Hvad nu hvis lumbal punkturen er negativ, men alle symptomer og MR scanningen er positive, er det så = ingen diagnose.

Noget andet er, at jeg siden 2005 har haft kronisk funktionel lidelse, som lægen nu mener har været MS debut i stedet for, da han kan se på MR scanningen fra dengang, at der allerede dengang var forandringer og symptomer. I 2009 fik jeg en blodprop, og var indlagt i 5 uger. Jeg har stadig nedsat kraft i venstre side, som bliver betydeligt forværret ved træthed. Jeg har haft en del små blodpropper siden, alle symptomer pegede på det. Men nu siger lægen så, at der ikke er en eneste blodprop, det hele er pga MS. Min yngste datter vil nu sagsøge hospitalet for fejldiagnose, da alle mine børn har levet i frygt i alle de år, for om jeg nu skulle få den "afgørende" blodprop, men kan hun det? Jeg har sagt hun ikke skal, men hun er af en anden mening. Hvad pokker gør jeg med alt det her? Hvor lang tid kan jeg forvente at der går, før neurologen er klar med diagnosen?

Svar

Diagnosen MS kan stilles, hvis man har haft mindst to tilfælde med typiske sklerosesymptomer (attakker), forskellige steder på kroppen med mindst en måneds mellemrum . På den måde kan man strengt taget stille diagnosen uden MR skanning eller andre undersøgelser. I praksis bruges MR-skanning af hjernen (evt. også rygmarven) dog altid, når man undersøger for MS, da undersøgelsen kan stille diagnosen med stor sikkerhed. De diagnostiske kriterier er derfor i dag bygget op omkring resultatet af MR skanningen, og på den måde kan man sikre, at diagnosen bliver stillet tidligt i forløbet, så behandling kan startes. Rygmarvsvæske er også en vigtigt undersøgelse, men er ikke helt så afgørende som MR. Man kan derfor godt stille diagnosen MS uden at have undersøgt rygmarvsvæsken.

Hvis du mener, du er blevet fejlbehandlet, kan du søge råd og vejledning hos hospitalets patientvejledere. Du kan på Patientombuddets hjemmeside finde kontaktoplysninger på patientvejlederen i din region, som kan fortælle dig og din datter, hvordan du kommer videre med en klage eller evt. erstatningssag.