Gå til hovedindhold

Håndtering ved spasmer og vask i seng

Spørgsmål
Jeg skriver til dig, fordi jeg har brug for faglig sparring, i forhold til en borger med sclerose.

Han er meget svækket - er lammet fra livet og ned, afkræftet, har kontrakturer i benene hvor også han får spasmer mange gange i løbet af dagen, nedsat funktion i hænder, har tryksår flere steder på kroppen, men værst er på hoftekammene, hvor der er direkte hul ind til sener.

Han er ikke i stand til at hjælpe til. Han kan tale og er mentalt fungerende.

Problemet er at plejepersonalet ikke kan skille hans ben ad, i forbindelse med at de skal foretage nedre pleje i sengen. Der er afprøvet adskillige spredekiler, benstrop til sejl, "kødben" og pacs uden succes.
Der er meldt flere arbejdsskader på plejepersonalet.
Det er ikke muligt at placere noget imellem hans knæ, da de ikke er parallelle. Han trækker benene op under sig pga. spasmer ved beøring og passiv bevægelse af hans ben.

Fysioterapeuten laver 2 gange ugentligt øvelser/udspænding, men der sker ikke nogen fremgang.
Han har fornylig fået reguleret baklofenpumpen, men der ses heller ikke nogen efffekt heraf. Jeg er helt på bar bund i forhold til, om der findes noget hjælpemiddel, som vil kunne afhjælpe problemet, udover det som allerede er afprøvet.

Skal der tænkes medicinsk behandling eller operative indgreb?
Svar
Det lyder som en svær situation, og jeg kan godt forstå, at det synes håbløst.  

Jeg kan af din udredning forstå, at I har afprøvet alt, hvad der er muligt at afprøve, og alligevel er der intet der hjælper.
Jeg kan ikke umiddelbart se, at der skulle være noget hjælpemiddel, som er uafprøvet – men prøv om I kan finjustere jeres indsats.  

Opgaven er i høj grad tværfaglig, og jeg vurdere at det er vigtigt, at I kigger på det som sådan. Det er vigtigt, at hver faggruppe ser på deres kompetence område og vurdere om noget kan gøres anderledes.
·         Sygeplejersken og læge i forhold til om borger er optimalt medicineret trods baklofenpumpen. – eller kan der gøres andet for at få spasmerne reduceret.
·         Fysioterapeuten og ergoterapeut i forhold til vejledningen og oplæring af personalet til daglig udspænding af borgers muskler/sener – vil det give lidt mulighed for mere bevægelse, når det er dagligt og evt. hver gang inden borger skal vaskes?
·         Fysioterapeut og ergoterapeut ved håndtering og berøring og lejring for at undgå spasmerne!  Kan I vende ham uden direkte berøring, eller skal I netop berøre for at dæmpe/vende ham til taktil stimulation?
·         Er han smerte præget af tryksårene – tilstrækkeligt aflastet ved madrassen? – er han smerte dækket i forhold til dette, jeg har forstået, han er lam fra livet og ned.
·         Hvad siger borger selv virker bedst, og når det lykkes, er det så dokumenteret så at I/plejen kan bygge videre på dette?  


Jeg kan ikke af din udredning læse om borger er fast sengeliggende, eller om han kommer op i løbet af dagen.
1.    Kommer han på bade/bækkenstol? Kan han slappe af, når han får bad? Hvis han har det godt i varmt vand – kan man så vaske ham på en badebåre og derved komme til?
2.    Når jeg tænker rent APV  - Kan man vaske ham forneden imens han sidder i sejlet?  

Hvis I ikke kan få noget af ovenstående til at lykkes, mener jeg at I må drage lægen ind i billedet, for hvad der så kan gøres.