Gå til hovedindhold

Håndtering af kognitive problemer

Spørgsmål
Min tidsfornemmelse og hukommelse er ofte helt ude af kurs. For eksempel glemmer jeg aftaler, kommer næsten altid for sent eller i sidste øjeblik, glemmer hvor jeg ligger mine ting - alt lige fra nøgler, telefon, vigtige papire og kalender - glemmer hvad der bliver aftalt mundtligt m.m.

På mit arbejde (fleksjob 16-20 timer ugentligt) går det bedre. Jeg har nogle gode kollegaer,  men ingen af dem kan udføre den arbejdsopgave jeg har, da det kun er mig der har dette område, hvilket er svært i ferieperioder.

Ved godt, at det er kognitive problemer jeg slås med, men siden diagnosen dissemineret sclerose blev stillet i 2000, er der blevet værre og værre. Jeg har programmmet på pc, som jeg prøvede på Sclerosecenteret i Haslev, men er så optaget af andre ting at jeg ikke når at få øvet mine hjerneceller.

Har I nogen forslag til hvad jeg skal/kan gøre?
Svar
Du har helt ret i, at det drejer sig om kognitive problemer (koncentrations- og hukommelsesbesvær, vanskeligheder med at overskue og planlægge m.m.). Det gælder om at finde måder og metoder til at mindske de problemer/gener, som de kognitive vanskeligheder medfører.

Selv om en person erkender de kognitive problemer, kan det alligevel være svært selv at komme i gang med at kompensere på en hensigtsmæssig måde. Der kan være brug for en person, der kan give ideer og metoder til kompensation, derefter igangsætte de forskellige metoder, øve og "holde i ørene".

I København tilbyder Center for Specialundervisning for Voksne (CSV) og i Hillerød Kommunikationscentret, undervisning der går ud på at afhjælpe de kognitive følger af forskellige typer af hjerneskade. (Multipel sklerose (MS) er jo en sygdom, der rammer i hjerne og rygmarv). Jeg ved desværre ikke, hvad det tilsvarende center i din bopælskommune hedder.

Personer med MS kan henvende sig og få gratis undervisning, enten individuelt eller i gruppe. Det vil være ideelt først at få foretaget en neuropsykologisk undersøgelse med henblik på så præcist som muligt at få afdækket de kognitive ressourcer og svagheder. Det giver det bedste grundlag for at træne kompensation.

Det lyder som om, at du har brug for en god stor kalender (1 side pr. dag) til nedskrivning af aftaler og til planlægning af dagens gøremål. Det kan også være en god ide at få skrevet ned, hvor lang tid forskellige gøre måltager, som for eksempel soignering, påklædning, indtagelse af måltider m.m., så det bliver lettere at planlægge, hvor lang tid der skal bruges, inden man skal ud af døren.

Mange personer med MS bliver mere langsomme end tidligere - både fysisk og mentalt. Kalenderen skal have en fast plads i hjemmet og medbringes uden for hjemmet. Skriv straks aftaler ind i kalenderen, bed eventuelt folk om at gentage til det er noteret. Nogle gange kan det være en god ide at modtage en mail i stedet for en mundtlig besked - dette kunne især gælde i arbejdsmæssige sammenhænge. Nøgler og mobiltelefon skal også have helt faste pladser både hjemme og på arbejde. Inden du går hjemmefra, skal du tjekke, at du har nøgler, telefon, mobil etc.

De forskelligekompensatoriske metoder/teknikker skal indøves igen og igen, så de til sidst bliver rutine. Erfaringerne siger, at der ofte er brug for hjælp, og at det tager tid, selv om det lyder så let.

Så vidt jeg ved, tilbyder Sclerosecentret i Haslev også træning i kompensatoriske strategier.

Vedrørende programmet Cognisoft, så kan det være udmærket til kognitiv træning. Det vigtigste er imidlertid, at bruge de mentale færdigheder, og det lyder til, at det gør du allerede på arbejde.

Du kan læse lidt om kognitive problemer og tips til kompensation i pjecen "Kognitive funktioner og multipel sklerose", som kan rekvireres fra Scleroseforeningen.