Gå til hovedindhold

Handicapegnet bolig

Spørgsmål

Jeg har MS og bor i et hus i 2 etager sammen med min kone. Hun har ikke MS. Vi er begge førtidspensionister (mellemste førtidspension fra før 2003).

Jeg har til tider svært ved at klare trapperne op til 1. sal, hvor vi har soveværelse og toilet. Dette bevirker at jeg tit må sove på sofaen i stuen, men alligevel tvinges ovenpå for at komme på toilettet (det skal siges, at vi lejede huset før min diagnose blev stillet og før jeg begyndte at få kognitive problemer).

I forbindelse med ovenstående problemer, vil jeg spørge, om det er muligt at min kommune kan hjælpe med en egnet bolig i 1 etage?

Vores sagsbehandler siger nej, fordi vi har et indskudslån der skal betales først. Dette afhjælper naturligvis ikke den situation jeg står i nu - og sclerose er jo ikke noget der bliver bedre med tiden.

Hvad skal/kan jeg gøre i den forbindelse? Hvor kan jeg gå hen? Har sagsbehandleren pligt til at hjælpe i denne situation?

Jeg/vi er ellers glad for at bo i området, men som sagt; boligen passer ikke mere til mine behov.

Slutteligt skal jeg måske lige pointere at min kone ikke kan være mig behjælpelig med praktiske ting, da hun selv har slidgigt i det meste af kroppen.

Svar

Den enkelte kommune fastlægger kriterier for visitation til handicapegnet bolig. De almindelige betingelser er som udgangspunkt, at skift af bolig skal kunne forbedre den samlede situation, give større mulighed for fysisk aktivitet og give større mulighed for at klare hverdagen uden hjælp og støtte.

Du skal derfor henvende dig til visitationen i din kommune, der herefter skal vejlede dig yderligere. Muligvis har din kommune oplysninger på deres hjemmeside herom.

Hvis det besluttes, at I skal tilbydes anden handicapegnet bolig, skal økonomien vurderes. Som pensionister efter reglerne før 1.1.2003 vil det i givet fald skulle ske efter reglerne om personligt tillæg efter pensionsloven. Her vil jeres økonomiske forhold også blive vurderet.

Grundlæggende har kommunen ret i, at der ikke kan ydes nyt boligindskudslån efter boligstøttelovgivningen før det gamle lån er indfriet, kommunen har dog mulighed for at vurdere ansøgning om indskud og flytning efter andre muligheder i lovgivningen, såfremt flytningen kan anbefales.

Du skriver, at I er glade for at bo i området. Nu ved jeg jo heller ikke om der i det boligselskab, hvor I bor, er egnede lejligheder. I givet fald vil jeg anbefale at kontakte boligselskabet for at høre om mulighed for eventuelt bytte af lejlighed.